Поискаха нова клинична пътека от Москов за страшна болест

OFFNews 22 май 2015 в 12:15 4728 0

Нова клинична пътека за лечение - в болница или у дома, което да бъде покривано изцяло или частично от Здравната каса, поискаха днес пациентски организации. 

Днес Данислава Захариева, председател на Сдружение „Открито за раните”, и председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов внесоха писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов относно предприемане на мерки за изработване на клинична пътека за болнично лечение и осигуряване на домашно лечение, покрито изцяло или частично от НЗОК, за пациенти с диагноза гноен хидраденит. Пациентските организации внесоха и жалба до доц. д-р Ана Джумалиева - председател на Комисия за Защита от Дискриминация, за образуване на производство за установяване на проявена дискриминация от Министерство на здравеопазването спрямо болните от гноен хидраденит. Заедно с писмата бяха „внесени” и люти чушки - символ на кампанията "Открито за скритите неща".

Данислава Захариева сподели за одисеята на свой близък: Тъй като няма предвидена клинична пътека, той е бил опериран по друга, но всеки ден е принуден да заплаща сам между 50 и 70 лева за превързочни материали, които не се полагат по съответната клинична пътека.

Странното е, че държавата признава 100% нетрудоспособност на болните от гноен хидраденит, но същевременно болестта не е включена в списъка на заболяванията, частично или изцяло покрити от НЗОК. 25 лева на ден струват само превръзките за раните, а медикаментите за месец могат да достигнат 500 лева. Желанието на вносителите на писмото е лекарствата, предназначени за домашно лечение на гноен хидраденит, да бъдат включени в списъка към Наредба № 38/2004 г. на Министерство на здравеопазването. 

НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ ЗА ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ У НАС

Гнойният хидраденит засяга главно хора в активна възраст – 20 до 60 години, с по-тъмен цвят на кожата, каквито всъщност са повечето българи. Това е хронично заболяване с болезнени малки подутини, черни точки и кисти, разположени около подмишниците, седалището, вътрешната част на бедрата и слабините. В по-тежки форми се появяват абсцеси, от които тече гной и се отделя неприятна миризма. При много от пациентите точното диагностициране отнема 10 и повече години. Бърка се с циреи, акне или кожни инфекции.

Още за заболяването можете да прочетете на www.otkritirani.org

Болестта се води рядка, но откакто е стартирала информационната кампания "Открито за скритите неща", телефонът на проф. Евгения Христакиева, ръководител на клиниката по кожни и венерически болести към МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, не е спрял да звъни. Тя е може би единственият експерт дерматолог по заболяването у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови