Фаворитът на ГЕРБ за гуверньор на БНБ на среща с управляващата коалиция

Ива Оприкова 26 май 2015 в 15:40 4156 4

Снимка БГНЕС

Фаворитът на ГЕРБ за управител на БНБ Димитър Радев е на изненадваща визита в НС.

Финансистът бе на среща с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, а от 17 часа е предвидена и среща с Парламентарната група на ГЕРБ. Предвидено e и представяне и пред ПГ на останалите коалиционни партньори от РБ, ПФ и АБВ. 

С финансиста първи в кабинета се запознаха Мартин Димитров, Антони Тренчев и Корман Исмаилов от РБ.

След срещата председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че "срещата е първа и опознавателна.  Ако кандидатурата му бъде одобрена от коалиционните партньори  има възможности НС да я гласува в рамките на месец".

Мандатът на настоящия гуверньор изтича през октомври. Още преди месец Иван Искров обеща да се оттегли, ако управляващата коалиция намери наследник. 

Името на Димитър Радев е сред имената, които се обсъждат за подуправител на БНБ от управляващата коалиция още от март.

Лично финансовият министър Владислав Горанов обяви кандидатурата му за евентуален наследник на Иван Искров и гуверньор на най-голямата банкова институция у нас.

В момента Радев е съветник в Международния валутен фонд. От 14 години живее във Вашингтон. Бил е зам.-министър на Димитър Костов /настоящ управител на БНБ/, а също и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

Постът му в МВФ досега е съветник, отговарящ за техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови