Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Избират нов управител на БНБ до 10 юли

Ива Оприкова 27 май 2015 в 08:00 3198 0

Снимка БГНЕС

Нов управител на БНБ най-вероятно ще бъде избран в периода от 1 до 10 юли. Прогнозната дата обяви пред журналисти в НС председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стояновa.

Датата съдържа много условности засега.

За да стане наследник на Иван Искров, номинираният кандидат от ГЕРБ Димитър Радев трябва да събере възможно най-широка подкрепа от всички политически сили.

Вчера кандидатът за гуверньор на БНБ бе представен  в парламента на парламентарните групи от управляващата коалиция - Патриотичният фронт, Реформаторския блок и АБВ лично от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова.

След последната среща Димитър Радев отговори утвърдително на въпроса дали е доволен от разговорите и напусна парламента.

Той е единственият кандидат на ГЕРБ за момента. Ако се постигне консенсус между политическите сили в края на юни или до 15 юли, пленарната зала ще гласува нов гуверньор на БНБ. 

Днес предстоят срещи на кандидата с опозицията.

В почивките от пленарните заседания в 11.30 часа Димитър Радев ще се срещне последователно с ДПС и БСП. С ПП "Атака" за момента срещи не се предвиждат.

Ако всичко върви по план, председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обясни подробно и самата процедура.

Първо кандидатурата на Димитър Радев се гласува в парламентарните групи, включително и от опозицията.

Ако се получи удовлетворителен резултат по правилата, номинацията се разглежда в Комисията по бюджет и финанси.

Комисията внася номинацията в деловодството на парламента по точно установен регламент.

След това тя влиза за гласуване в пленарна зала. Кандидатурите за нов управител на БНБ се избират от парламента с обикновено мнозинство - повече от половината от гласувалите.

Планът на ГЕРБ за избор на нов управител на БНБ се базира обаче на доста условности.

Ако се получи широка подкрепа за номинирания кандидат от най-голямата политическа сила, в парламента се надяват първо Иван Искров да подаде оставка сам. Председателят на бюджетната комисия се позовава на разговори с настоящия управител на БНБ, който е заявил, че ще напусне сам поста, ако има излъчен кандидат.

Само при оставка на Искров ще се отвори възможността депутатите да направят избор за нов управител на Централната банка.

Още през март Иван Искров заяви: "Няколко месеца ви чакам да изберете управител. Направете ми подарък, и без това имам рожден ден на 26 март", но за момента това е само обещание.

"При съгласие изборът може да стане и до края на юни", прогнозира оптимистично председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, ако планът за номинацията и избора, както и за оставката на Искров станат реалност.

Според настоящия закон на БНБ, ако изборът на нов управител на БНБ не е прекратен предсрочно, то избор за нов може да стане от два, но не по-късно от три месеца.

Ако се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на Иван Искров и се изпълни плана на ГЕРБ, от управляваща коалиция ще внесат промени в Закона за БНБ.

Преди гласуването те предвиждат промени в Закона за БНБ, които да гарантират на новоизбрания гуверньор, че ще изкара цял мандат на поста. Промяната ще важи и за подуправителите в БНБ.

По настоящия закон, ако бъде извършена предсрочна смяна на гуверньора, следващият трябва да доизкара мандата му като временно изпълняващ длъжността и след това да се кандидатира наново за втори избор на пълен мандат.

Менда Стоянова обеща да се уреди мандатността на длъжностите избирани от Народното събрание.

"Това не бива да се приема като промяна на закона за конкретния случая. Тази промяна ще каже, че когато има предсрочно прекратяване на мандат новият избран управител следва да започне нов мандат, което е съвсем нормално. Европейската централна банка отдавна настоява за такава промяна, защото никъде няма такова чудо "довършване на мандат"", обяви председателят на бюджетната комисия в НС.

От ГЕРБ уверяват, че Димитър Радев ще бъде единствената номинация от партията. Но от коалиционните партньори все още съществуват съмнения, както и критики за номинацията, както и начина по който се осъществява избора.

Най-голямата парламентарна сила иска до 2 седмици кандидатурата на Димитър Радев да бъде внесена в Народното събрание.

Първи за номинацията изразиха съмнение и недоволство от ПФ. Патриотите считат, че не са напълно ясни критериите, а кандидатурата на Димитър Радев не бива да бъде единствена алтернатива за нов управител на най-голямата финансова институция у нас. "Няма как един кон да бяга в надпреварата и без конкурс да му дадат да управлява парите на 29 банки", възмути се депутатът на ПФ Емил Димитров -Ревизоро пред журналисти. Само преди седмица патриотът поиска да има състезание на кандидатури, а специална комисия да изслуша номинираните. Според Валери Симеонов пред Патриотичния фронт Радев е представил само биографията си и не е обяснил подробно визията си за БНБ.

Представянето на Димитър Радев пред реформаторите стана в зала "Изток" . Само четирима присъстваха на срещата. Депутатът Димитър Делчев от РБ коментира лаконично, че не може да изразят позиция, но от първата опознавателна среща станало ясно, че "Димитър Радев е експерт с много опит и качества в банковата сфера, който има перфектно подпл идеи". Все още е рано да е каже дали Блокът ще подкрепи Радев или ще играе със собствена кандидатура.

Днес представянето на номинирания от ГЕРБ кандидат за нов управител на БНБ продължава пред опозицията. Oще вчера депутатът от БСП  Мая Манолова, че не бива да се повтарят стари грешки при избора."Няколко кандидатури трябва да се състезават с визии и концепции за управление на БНБ", смята депутатът.

През целия ден вчера номинираният за гуверньор Димитър Радев не направи нито едно изявление пред медиите. Впоследствие стана ясно, че предвид длъжността, която изпълнява в момента, има ограничения и не трябва да се изказва преди номинацията и изборът му да стане факт.

Името на Димитър Радев е сред имената, които се обсъждат за подуправител на БНБ от управляващата коалиция още от март.

Лично финансовият министър Владислав Горанов обяви кандидатурата му за евентуален наследник на Иван Искров и гуверньор на най-голямата банкова институция у нас.

В момента Радев е съветник в Международния валутен фонд. От 14 години живее във Вашингтон. Бил е зам.-министър на Димитър Костов /настоящ управител на БНБ/, а също и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

Постът му в МВФ досега е съветник, отговарящ за техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!