Почина проф. Пенка Караиванова

OFFNews 28 февруари 2018 в 15:11 4979 0

Снимка СУ

Почина проф. д-р Пенка Караиванова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, съобщиха от университета.

Проф. Караиванова е починала на 24 февруари, а опелото бе днес в храма "Възнесение Господне".

Проф. д-р Пенка Караиванова е родена на 16 август 1931 г. в село Александрово, Ловешко, в учителско семейство. Завършва основно образование в родното си място, след което продължава да учи в Американския колеж в гр. Ловеч до закриването на чуждите училища в България. През 1955 г. завършва специалност „Журналистика” в Софийския университет и започва работа във вестник „Народна младеж”, където прекарва студентския си стаж.

Първо работи като окръжен кореспондент в Шумен, после в отделите „Учащи”, „Работническа младеж” и „Външна политика”. „Международни отношения” се превръща в нейна трайна специалност и по-късно в дисциплина за научни изследвания, с която продължава да се занимава цял живот. Продължава професионалната си кариера в сп. „Ново време” като завеждащ международния отдел и член на редколегията и едновременно с това е съвместител в Института по международни отношения.

По време на ректорския мандат на проф. Николай Генчев проф. Караиванова постъпва в Софийския университет като преподавател по международни отношения. Защитава две дисертации: с първата става кандидат на науките и старши научен сътрудник втора степен, а с втората - доктор на науките и старши научен сътрудник първа степен.

Проф. д-р Пенка Караиванова активно сътрудничи с публикации на международна тематика на вестници, списания, в Националното радио и Националната телевизия. Автор е на дванадесет книги с пътеписи от пътувания в САЩ, Англия и редица латиноамерикански държави, между които Бразилия, Аржентина, Венецуела, Боливия, Колумбия и Чили. Автор е на редица монографии, резултат от научни изследвания като „Златният мираж”, (1970), „Около планетата Албион”, (1971), „САЩ – парализа на оптимизма” (1978), „Кой изтърва Патагония” (1981), „Американизъм и антиамериканизъм” (1988), „САЩ – външнополитически раздвоения: „Разведряване в идеологията и политиката на САЩ през седемдесетте години” (1980), „Идеологическият фактор в международните отношения”, (1986), „С последната каравела”(1987) и др.

Академичната общност загуби уважаван колега и ерудиран преподавател, се казва още в съобщението на СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови