Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

По 85 лв. на месец за две деца през 2014 г.

Нели Чолашка 06 декември 2013 в 14:46 4640 4

Деца се радват на коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов
Деца се радват на коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов

 

Детските добавки ще останат 35 лв. на месец за първо дете, но за второ ще са 50 лв. през 2014 г., решиха депутатите с приемането на държавния бюджет за следващата година.

Право на детски отново ще имат семействата с доход под 350 лв. на човек.

За близнаци съответно помощта ще е 150% от помощта за второ дете или по 75 лв. за всяко дете. За децата с увреждания ще е двоен размер на помощта от 50 лв. или по 100 лв. за тях.

За раждане на първо дете на жените ще се изплащат 250 лв., за второ - 600 лв., а за трето и всяко следващо - 200 лв.

Беше одобрено предложението на депутати от ГЕРБ и на Венцислав Лаков от "Атака" обезщетението за безработица на съпругите на загинали военнослужещи ще се изравнят с минималната заплата от януари и ще станат 340 лв. на месец.

В проекта на правителството се предлагаше тяхното обезщетение да остане 270 лв.

Депутатите решиха още, че общините ще получат 100% от парите си за делегираните дейности, които са за образование, за социална политика, за култура те ще си получават средствата на сто процента.

Всички останали второстепенни разпоредителни с бюджетни средства ще получават 95 на сто от размера на бюджета ще се предоставя на институциите и 5 % ще се предоставят, в случай че не се превиши бюджетното салдо по бюджета.

"Българските общини получиха едно голямо уважение от 42-то Народно събрание за следващата година", коментира Дора Янкова от БСП след края на заседанието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!