Пловдивският митрополит Николай заплашвал с убийство дядо Кирил

Вероника Шербанова 30 ноември 2013 в 12:21 7817 7

Митрополит Николай. Снимка:БГНЕС
Митрополит Николай. Снимка:БГНЕС

Все повече духовници се съмняват, че Пловдивският митрополит Николай може да е посегнал на живота на Варненския митрополит Кирил. Това заяви пред bTV отец Димитър Амбарев.

Дядо Николай е избухлив, агресивен и обсебващо амбициозен. По време на църковен събор митрополит Николай налетя на бой на дядо Кирил, опита да нападне и друг духовник, който се опита да спре конфликта, разказа отец Димитър.

По думите му обаче конфликтът между двамата започнал много преди смъртта на патриарх Максим. Основната причина за разногласията между двамата била разликата във вижданията им за управлението на църквата.

Николай е обзет от манията да реформира църквата, всичко да става по неговия вкус, макар че е младши митрополит. Първият им спор беше заради това, че дядо Николай се обяви без основания за намесник в Софийската митрополия. Освен това на последния събор Кирил настояваше за единен регистър на всички налични имоти, за да бъдат държани под контрол, допълни отец Димитър.

Аз лично станах свидетел на заплаха за убийство към Кирил от страна на Николай. Владиците излизаха пред Светия синод. Тогава изведнъж Николай се обърна към Кирил и каза: “Тебе ще те убия, ще ти отровя живота, в затвора ще те вкарам”, посочи отец Димитър.

Освен това Кирил казвал, че Николай има “меки китки” заради “някои негови виждания, знаете за какво става въпрос, няма нужда да се назовава”, допълни той.

Все повече духовници смятат, че Николай има много ясен план за достигане до патриаршеския престол. На всички свободни катедри той слага свои протежета, като се надява, че това един ден ще им донесе гласовете им и така ще си осигури патриаршество. Той смята след като навърши необходимата възраст, да принуди Неофит да се оттегли, категоричен е отец Димитър Амбарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

stix

22.03 2024 в 12:06

Е,няма смисъл да пиша щом триете.Имах намерение да споделя,че Кирил не беше удавен.Тяло на удавен не плува.