Игнатий: Патриарх Неофит е на страната на греха

Елица Мартинова 25 ноември 2013 в 08:42 5273 8

Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив
Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив

 

„С това си действие от събота вечер нашият патриарх доказа, че е избран по корумпиран начин. Не можеш да оставиш компрометирани хора и избиратели, които веднъж са се замесвали с пари, да вземат решение отново.“

Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ претендентът за Варненски и Великопреславски митрополит от касираните избори епископ Игнатий. Според свещенослужителя изборът на патриарх Неофит също е дирижиран.

„Той (патриарх Неофит – бел. ред.) дължи позицията си в момента с това задкулисие. Лявата страна, както й казвам аз, греховната страна са патриархът, митрополит Николай, митрополит Игнатий и митрополит Григорий Великотърновски“, заяви Игнатий.

Според епископа не е достатъчно, че изборът на претенденти за варненски митрополит е бил касиран. По думите на Игнатий е било наложително да се изготвят нови списъци с кандидати.

Епископът коментира, че зад всички сценарии в Светия Синод стоят интереси, които се преплитат и с политическата власт. По думите му който има властта в църквата, контролира и светската власт.

Игнатий отново разгърна тезата си, че митрополит Кирил е бил убит. Като първо доказателство по случая той цитира български роман от преди няколко години, който разказва как варненският митрополит е отишъл за миди и се е удавил в местността „Драката“ - сценарий, който според Игнатий подозрително много прилича на кончината на Кирил.

„Когато първата диагноза излезе, че той се е удавил вследствие на силно хладно водно течение, това бе абсурдно за варненското Черноморие. След като излязоха съмнение, че това не е следствие от течение, се направи втора експертиза, която каза, че той просто се е удавил“, каза Игнатий.

По думите му версията с удавянето е напълно недопустима, тъй като противоречи на разказа на очевидка, която твърди, че е тялото на митрополита се е носело 40 минути над водата. Според Игнатий когато човек се удави, потъва, а не се носи на повърхността.

Епископът изрази съмнение, че през декември, когато е насрочен новият избор за владика, гласуването ще бъде успешно.

„Това е половинчато решение, което продължи агонията. Никой не знае какво ще стане до декември месец. Заради невинно пролятата му кръв и непорочния му живот митрополит Кирил получи правото да сложи свой наследник. Всеки, който се противопоставя на това... ще видим какво ще стане“, предрече епископ Игнатий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!