Дядо Кирил имал оперативна информация, че му готвят покушение

OFFNews 28 ноември 2013 в 08:57 3132 6

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

 

Варненският митрополит Кирил, който бе намерен удавен на 9 юли, е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в специалните служби, че срещу него е подготвяно покушение.

Това обяви в сутрешния блок на bTV шеф на синдиката на свещенослужителите Христо Латинов, който разказа за „интересна” среща между митрополита, президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев и още един човек три седмици преди смъртта на владиката.

 По думите на Латинов удавилият се според медицинското заключение митрополит е трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически.

 „Той (Кирил – бел. ред.) като го каза, беше и смутен (...) прекалено сериозен, за да се шегува”, заяви богословът. „ За да каже нещо, той трябва да го е осмислил, не е страхлив”, допълни Латинов.

 Той посочи като вероятен мотив за покушение разнообразните дейности на Варненския митрополит: „В своя живот като митрополит се е занимавал с много неща. Митрополитите оперират с големи имоти и финанси. Нещо малко известно е, че през 1991-1992 година ставаха случки в Атон. Беше отдаден под наем голям имот – 1200 декара крайбрежна ивица”. На въпрос какво е било участието на Кирил по сделката, богословът отговори, че е давал съвет.

Другата заплаха за живота на митрополита от страна на дядо Николай, огласена в сряда от Тренчев, по думите на Латинов не се е възприемала като сериозна: „Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно”.

 Шефът на синдиката на свещенослужителите каза още, че от разговори със свещеници и граждани станало ясно, че във Варна никой не вярва във версията удавяне и инфаркт.

 На въпросната среща, освен митрополита, Тренчев и Латинов, присъствал и още един човек – близък на Кирил. Той обаче настоял името му да не се обявява, тъй като имало опасност за живота му. В разговор с Латинов след смъртта на варненския митрополит споделил уплахата си, както и намеренията да напусне страната „до няколко дни”.

 По време на вечерята, продължила четири часа, станало ясно още, че Старозагорският митрополит Галактион е тровен. Разкритието направил Кирил, базирайки се отново на „оперативна информация”. „В темата на разговора каза, че имал информация от същите негови приятели и посъветва: „Предупредете дядо Галактион, това негово продължително боледуване не е пневмония, него го тровят”, допълни Латинов. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов