Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Д-р Михайлов: В Църквата се инсталират хора с биографии на бизнесмени

Александра Маркарян 24 ноември 2013 в 13:06 5253 2

Д-р Николай Михайлов
Д-р Николай Михайлов

 

Църковните хора не могат да се примирят с това да бъдат инсталирани хора с биографии на бизнесмени. Те не могат да понасят това. Така психиатърът и теолог д-р Николай Михайлов коментира кандидатурите за нов Варненски и Великопреславски митрополит след кончината на митрополит Кирил.

За поста се борят епископ Борис - игумен на Бачковския манастир, и Проватски епископ Игнатий.

След протести срещу издигането на епископ Борис и слухове, че той води охолен живот и има тайно семейство Светият синод касира изборите от 17 ноември и насрочи нова дата за провеждането им - 15 декември.

"Касиране на избора означава, че е имало опити за купуване на гласове, за предпоставянето му. Изборът е касиран, но на поправителния изпит ще се явят отново тези лица. Епископ Борис има най-добри шансове да бъде избран и в това е ужасът на тези църковни хора, които протестират", коментира д-р Михайлов в интервю за БНР.

"Варненската епаркия е измъчена епархия, да не коментираме и поведението на покойния митрополит Кирил", каза д-р Михайлов по повод коментарите за начина на живот на еп. Борис.

Протестите той описа като ситуация, в която са видими "следите на някаква църковна здравина, която поставя граници там, където едно класическо за българската ситуация нахалство напредва да завладее територии". Това на църковен терен не бива да се случва, категоричен бе той.

Д-р Михайлов коментира решението на Синода да остави същите кандидати за поста като "половинчато".

"Какво ще стане нататък е непредвидимо, което означава, че решението на Синода от снощи е половинчато. Типично в стила на всяка светска или духовна българска официална власт. То е една двусмислица. Ще трябва хората, които протестираха, да живеят в стрес за това какво предстои. Да се надяваме, че на Варненска епархия ще бъде спестена тази участ да я поеме епископ Борис, който има качества, но не попада в широкия обем на църковно лице- той е известен с качествата си на администратор, който не си поплюва и умее да казва в лицето на българската журналистика нелицеприятни истини, които тя не би приела даже от светски лица. Варненска епархия не желае да носи срама на едно спорно поведение на лице, което по дефиниция е духовно", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!