Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев: Всички в НАТО искат повече сили в Черно море

Български войски остават в Афганистан и след 2016 г.

ОFFNews 09 юли 2016 в 16:36 5339 4

"Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки", заяви Росен Плевнелиев след срещата на лидерите на съюза във Варшава.

Там бяха обсъдени основните проблеми за съюза - ниграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион.

До октомври т.г. НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, обяви президентът. То трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията. В никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има", подчерта Плевнелиев. 

Лидерите от НАТО обявиха киберпространството като ново поле на активност на отбранителните дейности на съюзниците от Алианса, равноправно на действията по въздух, море и земя.

"България ще трябва да ускори приемането на Стратегията си за киберотбрана, да надгради киберсигурността на своите институции и това трябва да се случи координирано и с ЕС, като партньор в рамките на съвместната работа с НАТО в сферата на киберзащитата", посочи президентът, който припомни и кибератаките срещу българските институции по време на изборите и националния референдум през октомври 2015 година.

НАТО ще засили подкрепата си за антитерористичната коалиция в борбата срещу ДАЕШ, като ще осигури и въздушна платформа за радиолокационно наблюдение в подкрепа на съюзническите сили, обяви още президентът Росен Плевнелиев. 

България ще продължи участието си в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

4

ELPIDA

09.07 2016 в 20:42

с коя глава мислиш бе,мамка му,Президенте ?!

25665

1

Victimized

09.07 2016 в 17:02

Всеки ден , всеки божи ден ни заливате с МНЕНИЕТО на този индивид,и всеки ден НАТО му е в устата , ако той иска война , да ходи да воюва , ама се съмнявам . Тази п*тка ще е първия в чартърния самолет за Флорида на сигурно .

 
X

Да помогнем на украинските деца!