Президентът иска повече присъствие на НАТО в Черно море

ОFFNews 08 юли 2016 в 17:10 6624 8

Снимка Булфото

"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона".

Това заяви Росен Плевнелиев преди срещата на страните членки на НАТО във Варшава, като добави:

"Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този напартньорите от НАТО. От присъединяването си към НАТО страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море."

Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО се очаква лидерите да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.

"Тези формирования имат изцяло отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и показват способността на Алианса да защити всяка страна членка", подчерта Плевнелиев. 

Държавните и правителствени ръководители от Алианса ще утвърдят също така решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи. 

Алиансът ще подкрепи и международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море. "Внимателно трябва да следим и да не допускаме създаването на алтернативни миграционни маршрути. Ако това се случи, включително в Черноморския басейн, ще настояваме НАТО и ЕС да реагират с операция, сходна по своите ефективност и мащаб с тази в Средиземно и в Егейско море", каза президентът.

България има принципна и категорична позиция относно действията на Руската федерация в Крим, посочи още президентът Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

8

Red or Dead

09.07 2016 в 00:46



“Надървеното врабче губи всякаква връзка с разума си.“

Кеворк Кеворкян

12447

7

LDK

08.07 2016 в 20:47

Имам чувството, че чета едни и същи новини всяка седмица.
Ама така е - едно си баба знае - едно си баба бае... без значение, че това което си бае няма смисъл.

9918

1

Пешо

08.07 2016 в 17:18

Ибаси подлогата е тоя...