Платформа с видео уроци ще помага на децата с проблеми с общуването да учат

Александра Маркарян 10 декември 2020 в 15:03 2325 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Платформа с видео уроци ще подпомага обучението на деца, които имат проблеми с общуването, да учат дори в среда на наложително дистанционно обучение. Това стана ясно по време на онлайн среща между министъра на образованието Красимир Вълчев, част от неговия екип, родители и учители. Тя бе организирана днес по инициатива на националния омбудсман Диана Ковачева.

"Кога образованието на деца с увреждания, и по-специално на децата със специални образователни потребности, ще стане наистина индивидуално, според техните възможности и способности, така че да надгражда именно тях, а не про форма обучение по адаптирани учебни програми за съответния клас, които за децата с по-сериозни затруднения интелектуални обикновено не са подходящи? Учителите, в същото време, губят много време и ресурси в това формално да се отчитат нещата. Това в рамките на извънредното положение го видяхме много сериозно. Видяхме как адаптираните програми изобщо не отговарят на нуждите на децата. Питаме още кога ще има интегрирани услуги за децата с увреждания на едно място, наистина интегрирани: обучение, рехабилитация, здравни грижи, когато е необходимо, така че родителите да не са принудени да обикалят различни институции, частни центрове, да тичат от място на място, за да осигурят необходимата подкрепа? Кога институциите ще започнат да работят координирано и наистина в подкрепа на децата? Какво целим с обучението на децата с увреждания? Само формално да завършат образованието си, защото е задължително, или наистина да ги подпомогнем така, че те да се справят сами и да успяват да постигнат това, което иха могли?", попита Весела Одаджиева по време на срещата.

"Тече мащабен процес от доста време с различни национални програми и проекти, а именно да създаде рефлекс за работа в общообразователния учител, така че да може той да адаптипа учебното съдържание. Сами разбираме, че това не може да се случи веднага, става въпрос за преодоляване на предразсъдъци и стереотипи, които съществуват от страшно много години в обществото, което се отразва и на работата в класната стая.

Имаме национална програма, насочена към адаптиране на учебните програми, а именно създаване на адаптирано учебно съдържание. То вече е налично и всеки момент ще бъде публикувано на сайта на МОН. То обаче не изчерпва въпроса, защото стигаме до начина на преподаване от общообразователния учител. Тук е ангажирана цялата допълнителна квалификация, която може да бъде ориентирана към общообразователните учители, но това ще бъде процес, който ще отнеме доста повече време. Ние следим практиките във всички европейски страни.

Съвместно с УНИЦЕФ МОН и регионалния център в София изграждаме платформа за допълнителна подкрепа на децата, които имат проблем с комуникацията и са невербални. Това ще бъде цялостна подкрепа за електронно съдържание под формата на видео формати, различни видео упражнения, които допълнително ще подкрепят както семейството, така и учителите. Надявам се да имаме подобряване на обстановката", отговори Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София.

Проблемът с обучението на деца с аутизъм е наистина голям и се обостря при дистанционното обучение. "По искане на учителката уроците на дете с аутизъм са ограничени до 3. Как да се осигури правото на детето на качествено целодневно обучение?", попита ресурсният учител Илияна Киркова.

От МОН отговориха, че е в ход нов проект "Подкрепа за приобщаващо образование", по който ще бъдат назначени специалисти, ще бъдат осигурени специализирани терапевтични кабинети и ще има повече индивидуална терапевтична работа с тези деца от различни специалисти.

"Родител съм на дете със синдром на Даун на 15 г., който е ученик в 8. клас в центъра за социална образователна подкрепа в Лозенец. Не му е осигурено онлайн обучение. Всички специалисти подготвят материали, които ми изпращат и се очаква, че аз ще извърша обучението. Детето ми има поведенчески проблем, има нужда от обучение от специалисти, аз не съм такъв. Той отказва да учи с мен като учител. В допълнение аз съм самотен родител и не мога да си позволя да не работя" - разказа Ирина Караиванова.

Министърът на образованието отговори с:

"Как ще помогна? Ще наредим на центъра за социална и образователна подкрепа в "Лозенец" да си свърши работата. Очевидно не са си свършили работата. Имат задължение да го направят. Разписали сме в Наредба 10 алгоритъм как да се случи електронното обучение - първо, с електронна платформа, синхронно, комбинация от синхронно и асинхронно. Когато това е невъзможно, тогава асинхронна форма. И в двата случая могат да се използват всякакви други приложения, в това число имейл, когато някой не може да осъществи ефективно електронно обучение."

"Защо центровете за социална и образователна подкрепа не работят с деца присъствено - попита Антонина Кенова. - Масовите училища отвориха врати за присъствено обучение за деца, за които не е приложимо дистанционното обучение, а центровете - не."

"Получихме този сигнал вчера - отвърна министър Вълчев. - Очевидно нашето разрешение да посещават индивидуално-терапевтични дейности не е било разбрано като задължение. Пояснихме, че е задължително да осъществяват такова взаимодействие, такава работа. Има го, да, има го този проблем, но сме наредили на директорите да започнат незабавно присъствена, индивидуална работа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови