Quantcast

Петър Стоянов: През 1997 г. Първанов и Добрев имаха готов кабинет

ОFFNews Последна промяна на 04 февруари 2015 в 20:28 3412 7

Петър Стоянов

Папката с мандата на БСП по време на събитията през февруари 1997 г. се превърна в основата на сюжета, на всичко, което се случи. Лявата митология твърдеше, че има две папки. Едната с готов мандат, другата с отказ. Никога е нямало две, имаше една папка и в нея бе съставът на Министерския съвет. Не е вярно, че Добрев и Първанов са искали да връщат мандата. Напротив, бяха готови с нов кабинет на БСП с премиер Николай Добрев и с имена на министри. 

Това разказа президентът Петър Стоянов в ефира на БНТ.  

"Връчих указ за съставяне на правителство на БСП за седмица. Няколко пъти ги подканих да се откажат. Страхувах се, че ако БСП състави второ правителство, ще има гражданска война и НАТО и ЕС щеше да са твърде далеч", заяви той.

"Като дойдоха Добрев и Първанов с папката, трябваше да я взема и да я внеса в Народното събрание, както е по Конституция. И тогава със 125 депутати щеше да има второ правителство на БСП. Върнах папката и се движех по ръба на конституционните правомощия и дори в нарушение на Конституцията", обясни президента Стоянов. 

"След това ми дойде наум да свикам Консултативен съвет по национална сигурност в два и половина следобед. Мислех, че политическите сили ще се солидаризират и БСП ще се откажат от мандата - на този консултативен съвет. Свиках консултативен съвет, защото в папката нямаше отказ. Като им върнах папката, те си тръгнаха и ми казаха, че вървя срещу Конституцията. После дойдоха на съвета", допълни той.

"На Консултативния съвет казах на БСП, че след като искат мандат, трябва да излязат през главния вход на "Дондуков" 2. След това всички се изказаха БСП да върне мандата. Чак тогава Добрев, Първанов и Виденов се отказаха от мандата", разкри Петър Стоянов.

"Мълчах по въпроса, за да няма реваншизъм в БСП, да викат "Долу НАТО" и да представят лош образ на страната. Да не е натикана в ъгъла", допълни той.

По въпроса със съдебната реформа Стоянов, който е юрист, коментира, че не мисли, че всички усилия трябва да са в посока на ВСС и кой да е председател на ВКС.

"Смисълът на всички усилия е да имаме правова държава, хората да чувстват, че има справедливост. А това зависи не само от съдиите, но и от семейството, учителите, църквата. За съжаление, днес не се спазват законите, бе отговорът му на въпрос за съдебната реформа".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2015 в 09:05

Комунист мандат не връща! С кръв са я взели, с кръв ще я дадат тая власт!

05.02 2015 в 04:22

Още ли му стой бялото на устата. Се с това го помнят тоя буклук. Да каже каква вяра изповядва. Позор. Всичките президенти са помиари.

05.02 2015 в 01:31

Той не подкрепяше ли Бареков?

05.02 2015 в 00:53

истината, ще изчисти България............
то - на ня"Кой" хич не му отърва, но пък няма друг начин на помирение. време е !!!

04.02 2015 в 23:00

Е така си е, ама Бойчето си го е наумил вече - улица на името на великия герой на нашето време, Н. Добрев. Защо не по-натам и някое булевардче имени Гоцкова?

04.02 2015 в 22:22

Пешко, Пешко-о-о-оооо едно време предизборния ти щаб беше в един култов и лъскав ресторант в центъра на София... Още му дължиш 2700бв за задгранични разговори с usa!

04.02 2015 в 22:18

Скрий се, бе, лобист.