Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първан Симеонов: Утре можем да нормализираме и някоя диктатура

Българското общество има странен имунитет - това е имунитетът на оцеляващия, заяви шефът на Галъп

Рада Андреева 21 септември 2022 в 09:45 3544 2

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Първан Симеонов

Самата идея, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме смисъл да гласуваме, донякъде ги обезсмисля, а оттук крачката към обезсмисляне на самата демокрацията не е голяма. Бъдете сигурни, че скоро, а може би и вече се се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат: "Не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии, не е ли време някой да поеме властта по-еднолично за да бъдат нещата по-стабилни?". Това са опасни нормализации. Ако нормализираме политическата недостатъчност в главите си, то тогава утре можем да нормализираме и някоя диктатура.

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов като коментира резултатите от последното проучване на обществените нагласи на агенцията. Данните сочат, че ценовите проблеми доминират в масовото съзнание у нас, както и че голяма част от обществото се безпокои от трайна политическа нестабилност в страната. Проучването е от периода 31 август - 8 септември сред 1000 души, а анкетите са проведени лице в лице.

Галъп: 90% от българите се страхуват от галопиращите цени, 38% виждат заплаха в завой към Русия

Опасността от трайна политическа нестабилност в страната се откроява сред водещите позиции - близо 80% от хората смятат, че това е реален риск. Според Първан Симеонов тази тенденция има реалистични основания на фона на последните месеци и години в България. Той предупреждава, че съществува възможността обществото да "свикне" с тази нестабилност и да започне да я възприема като нормална.

"Има много неприятен риск от политическа недостатъчност – на хората да не им се гласува, да не виждат смисъл от политиците, а на политиците да не им се управлява в тази тежка ситуация. Това може да доведе до ниска активност на изборите. Сега чувате навсякъде, че няма смисъл да се гласува на тези избори, защото след тях ще има други", каза политологът.

Социологът посочи, че дори войната се е превърнала в риск, който е по-познат за хората. Симеонов направи уточнение, че данните по въпроса са преди началото на контраофанзивата на Украйна в окупираните от Русия земи. По думите му светът отдавна не е попадал в подобна ситуация на синхронизация на множество кризи в международен план и затова е било важно да се изследва кои опасности се възприемат в масовото съзнание като реалистични и кои не:

"Изводът е, че като съвсем реални се възприемат рисковете, свързани с ежедневието, цените, жизнения стандарт, отоплението т.н. А като реални, но далеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. Например дори войната вече се мисли малко по-фоново от българите."

Първан Симеонов обърна внимание на данните, които сочат, че хората масово не се тревожат дали България ще промени принадлежността си към НАТО или ЕС. "В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой", заяви той.

Страховете от прекомерно увеличение на цените у нас са валидни за близо 90% от анкетираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70% от запитаните.

"Българското общество има странен имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи социални неравенства, сериозна бедност, застаряващо общество - общество, което отдавна се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които бездруго са свикнали да не чакат много добри новини. Разбира се, не е както в 90-те, но българското общество има спомена и имунитета от много тежки времена и това може да се окаже обезболяващо обществено лекарство в тази ситуация", каза още Първан Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

21.09 2022 в 10:36

Прав е - Тиквата не управляваше вднолично. Зад него бяха Москва и Анкара

10298

1

AntiZ

21.09 2022 в 10:29

Цялата статия крещи едно: че българинът е изключително прост, късопаметен, късоглед и мазохист. Не прави връзка между цени и политики, не прави разлика между цивилизация и варварство, не прави разлика между престъпник и жертва. Заврял си е простата глава в пясъка, оголил си е ануса и чака да му се размине. 150 години след "братята" Славейкови, Захари Стоянов, Алеко, Стамболов, българинът е по-тъп отвсякога.
 
X

Да помогнем на украинските деца!