Галъп: 90% от българите се страхуват от галопиращите цени, 38% виждат заплаха в завой към Русия

OFFNews 20 септември 2022 в 12:38 2779 2

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

Над 70 на сто се подготвят за нова мигрантска вълна

Проблемите с цените доминират в масовото съзнание у нас. Близо 90% от българите се опасяват от прекомерно увеличение на цените у нас. Рискът от потенциален недостиг на природен газ изглежда реален за близо 80% от хората у нас, още толкова се безпокоят от трайна политическа нестабилност в страната. 

Близо 70% смятат дори, че е възможно да се стигне до недостиг на електричество. Явно до българите не достига в максимална степен обстоятелството, че страната ни е всъщност износител на електроенергия, коментират от „Галъп“.

Над 70 на сто се подготвят за нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче, смятат социолозите, като че ли вече е част от политическия дневен ред в последните години и не стои с такава острота, както проблемите с жизнения стандарт.

Над половината българи (56%) очакват войната в Украйна да се задълбочи. Макар мнозинството от хората да гледат на конфликта като реална опасност, въпросите на ежедневието очевидно остават приоритетни у нас. Според социолозите българското общество не осъзнава в достатъчна степен и опасността страната ни на практика да ревизира позициите си спрямо Запада (ЕС и НАТО) – само 35% от анкетираните смятат, че това е възможно да се случи. Малко повече (37%) не вярват, че има такъв риск. Цели 28 на сто не знаят какво да отговорят на подобен въпрос.

Уплахата от коронавируса до голяма степен е отминала – 38 на сто го смятат за заплаха, също толкова обаче са склонни да мислят обратното. Българското общество, както изглежда, предпочита да приключи с този въпрос, смятат от „Галъп“.

Най-разтревожени по материалните въпроси са хората в по-напреднала възраст и тези с по-ниски доходи. Възрастта остава основен фактор и по отношение на страховете от коронавируса.

Избирателите на всички политически сили са единодушни в очакванията си за политическа нестабилност. Най-много държат на тази тема привържениците на по-старите формации, за които явно това е част от дневния ред на предизборната кампания. 

Колкото и различните опасности да се отличават в типа си, една условна подредба показва приоритет на социалните пред геополитическите теми. Това едва ли е учудващо в общество със сериозна застаряване, социални неравенства и предразположеност към незападни влияния. В същото време обаче и издава известна уязвимост пред лицето на потенциални външни зависимости, коментират от Галъп. 

------------------------------------------

Изследването е възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан“. Проведено е „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември 2022 г. сред 1000 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

20.09 2022 в 19:46

Цената за предизборните статистики е 100 000 лв. на процент, както се изясни по-рано. Колко ли са взели за горната манипулация?

1220

1

хr4

20.09 2022 в 13:54

Естествено! Ганьо простия пак мисли само и единствено за гз си. За това винаги ще си живее в кочина.
 
X

Подкастът на OFFNews