От нас зависи те да останат в България: Защо семействата на деца с увреждания заминават в чужбина?

Георги Савчев 05 ноември 2020 в 20:17 3836 0

Снимка educationandfuture.com

Образованието е изключително важно за развитието на децата. Затова индивидуалният подход и внимание са решаващи още от ранна фаза на обучение. Всяко дете се нуждае от специална грижа, но не всяко може да я получи, тъй като достъпът до образование не е еднакъв.

Пример за това са децата със специални потребности. Те се нуждаят от постоянна грижа не само от своите родители, но и от специалисти, които да обслужват индивидуалните им образователни нужди. За тези деца развитие в България често няма. Няма и социална интеграция. Затова много семейства на деца с увреждания заминават в чужбина с надеждата за по-добро бъдеще.

Инициативата "От нас зависи те да останат в България" цели да популяризира тези проблеми и да помогне за подобряването на качеството на образование на децата от рисковите групи. Проекът на сдружение „Образование и бъдеще“ е част от комуникационната кампания на гражданска коалиция "Равни БГ“.

Инициативата е насочена към подобряването на ежедневните дейности на две момичета – на 10 и 13 години, които страдат от церебрална парализа. В следващите 4 месеца за тях ще бъдат създадени специални продукти, съобразени с личните им потребности и напредък. Това ще стане чрез допълнителни индивидуални изследвания и екип от специалисти по ерготерапия, които ще установят какви затруднения срещат децата. Индивидуалните продукти ще бъдат под формата на програма, която да повиши качеството им на живот и да подобри средата, в която живеят и учат.

А именно: Как да се подреди класната стая, за да може детето да се движи свободно? Как да бъде подредена стаята вкъщи? Къде да бъдат сложени бюрото и химикалката, за да са леснодостъпни и удобни? Точно тези неща помагат на едно дете с церебрална парализа, обясни пред OFFNews.bg Стела Ковачева, председател на сдружението „Образование за бъдеще“.

Тя разказа повече за инициатива „От нас зависи те да останат в Бългагия“, като отбеляза, че индивидуалният подход е ключов при работата с деца със специални потребности. Това помага значително за личното им развитие и улесняването на ежедневните им дейности:

"Ние с малки стъпки искаме да помогнем реално и да покажем, че децата с увреждания в България могат да се развиват, могат да намерят своята среда, могат да се социализират, да имат пълноценен живот, но ако се работи индивидуално!"

Освен липсата на индивидуален подход, сред трудностите на семействата с деца с увреждания са и малкото центрове, които предлагат специализирана помощ.

Снимка: educationandfuture.com

Ковачева разказа, че родителите в такива семейства стават заложници на своите деца. Майките се превръщат в лични асистенти и дори да искат да работят, не могат, защото няма кой да се грижи за децата им.

В София специализирани цетрове за грижа има, макар и много скъпи – около 1000 лв. на месец ,но в провинцията такава опция не съществува.

Проблем в България се оказва и липсата на социална инфраструктура. Защото когато тези деца пораснат, те няма къде да се реализират или да бъдат интегрирани.

В Западна Европа не е така, затова и много семейства на деца с увреждания заминават, подчерта Ковачева.

Една от многото истории, вдъхновили стартирането на инициативата „От нас зависи те да останат в България“, е тази на Виолета Минчева, дългогодишен журналист в Разград. Тя е и майка на дете с увреждания. Заминава за Австрия с надеждата за по-добро бъдеще за сина й и успява да го открие. Сега момчето работи в специално социално предприятие, а тя - в център за деца с увреждания, собственост на благотворителната организация „Каритас“. Там всяко дете има индивидуална програма и индивидуални часове със специалисти.

Стела Ковачева е на мнение, че за да се променят нещата в тази посока, е необходим обществен натиск, а проблемите на семействата с деца с увреждания трябва да бъдат обсъждани широко.

Засега няма финансиране за друг подобен проект, след като приключи този - „От нас зависи те да останат в България“. Но Ковачева е категорична, че сдружението „Образование за бъдеще“ ще продължи да работи в тази посока и да търси начини проблемите на семействата с деца с увреждания да бъдат чути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови