От 2023 г. линията на бедност ще е 504 лева, КНСБ иска да е 541 лв.

OFFNews 16 септември 2022 в 12:26 2749 3

Лазар Лазаров

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар лазаров

От 2023 г. линията на бедност се увеличава на 504 лева по предложение на социалното министерство, се договориха днес по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителството и работодателите.

"С увеличението на границата на бедността се покриват изцяло натрупаните инфлационни процеси. С предложените 22% увеличение ръстът на линията на бедност значително изпреварва равнището тези процеси до момента", заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието. 

Така от 2023 г. линията на бедност ще е 504 лева, вместо досегашните 413 лева. Предстои решението да бъде взето от кабинета.

Лазаров обясни, че според официалната статистика на НСИ равнището на инфлацията през август 2022 г. спрямо август 2021 г. е 17.7%, средногодишната инфлация е 11.7%, а онази, която е натрупана от началото на година - 12.6%.

По време на НСТС зам.-министърът на труда Надя Клисурка каза, че кабинетът предлага увеличението по методиката, която се базира на изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот". 

"Определянето на линията на бедност по този ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания", коментира Клисурска, цитирана от БТА. Тя обясни, че всички лица, които имат степен на увреждания над 50 процента (над 670 000 души), ще получат финансова подкрепа на база на линията на бедност.

Определената линия на бедност ще окаже отражение и върху системата на социалното подпомагане, каза още Клисурска. Тя припомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на бедност и социалното подпомагане да бъдат обвързани, а не социалното подпомагане да бъде на база на гарантирания минимален доход. Това е заложено и като сериозна реформа в Плана за възстановяване и устойчивост, добави заместник-министърът.

По време на тристранката Ася Гонева от КНСБ коментира, че 22% увеличение е "нещо, което впечатлява", но от синдиката предлагат размерът на линията на бедност да е 541 лв.

На брифинга Любослав Костов от КНСБ обясни, че Конфедерацията не е подкрепила предложението, защото то е резултат от методика, която от КНСБ настояват да бъде ревизирана. "Тази методика не отчита инфлацията в малката потребителска кошница и за база се взима доход от преди три години", каза той. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че подкрепят увеличаването на размера на линията на бедност, но смята, че методиката, базирана на изследването на Евростат, има дефекти. "Смятаме, че методиката трябва да бъде променена", каза тя и допълни, че промяна на методологията не може да извърши от служебното правителство.

Разгледана е и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските директиви, според които бащите имат право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде използван на части. Право на отпуск ще имат мъжете, които не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

3

IvanGrozn

17.09 2022 в 08:17

Аз предлагам като условие за получаване на тези помощи ежемесечно, прием на противозачатачни или направо стерилизация. От какъв зор при положение, че не можеш за себе си да се грижиш да имаш деца, които ще бъдат обречени на труден и тежък живот.

22548

2

dolivo

16.09 2022 в 17:57

КНСБ според мен е вредна организация. Всичко синдикално вони на корупция и рекет

4036

1

lans link

16.09 2022 в 12:33

То невероятната разлика от няма и 20 евро, която ще реши проблема на най-бедната държава в ЕС, видите ли!