Бащите получават 2-месечен отпуск за отглеждане на дете

Йорданка Веселинова 28 юли 2022 в 12:54 2396 0

Архив

Снимка Pixabay

Със законопроекта се транспонират европейски директиви относно "равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи"

Бащите получиха право на двумесечен отпуск за отглеждане на дете. За по-малко от 10 минути депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса на труда със 114 гласа "за", 0 "против" и 13 "въздържал се".

Според законопроекта на Министерски съвет бащите ще могат да ползват до два месеца платен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Право на такъв ще имат мъжете, които не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете.

В мотивите е посочено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на платен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е възможно да доведе до положително въздействие върху балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.

С промените се въвеждат изискванията на европейски директиви относно "равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи".

Средствата, необходими за изплащането на обезщетение, ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови