Освен НСО и Военна полиция ще може да прилага сила срещу деца и бременни жени

Юлиан Христов 13 май 2016 в 14:18 10424 4

Освен НСО и Военна полиция ще може да прилага сила срещу деца и бременни жени

Военна полиция ще разшири значително сегашните си правомощия, като едно от тях е използването на помощни средства и физическа сила срещу малолетни лица и бременни жени. Текстът е записан в промените в Закона за военната полиция, които бяха внесени повторно. Първоначално проектът беше внесен през януари, но до внасянето му в парламента не се стигна. Новият вариант на промените включва някои нови текстове. 

Както в първия вариант обаче, така и в този е запазен текстът, с който се дават правомощия на военни полицаи да поставят белезници или да използват помощни средства като палки, белезници, халосни или гумени куршуми и кучета срещу деца и бременни жени. Подобни текстове бяха прокарани и приети в спорния Закон за НСО. Впечатление прави, че подобен текст отсъства дори и в Закона за МВР, където употребата на физическа сила спрямо деца и бременни е позволена само при масови безредици.

Въпреки, че с промените в Закона за военната полиция са регламентирани точно случаите за употреба на сила, става ясно, че при общо 9 хипотези бременните и децата ще бъдат пощадени само в 4 от случаите. Извън тях, ако дете или бременна жена нападнат военен полицай или друг гражданин, ако окажат съпротива, направят опит да избягат по време на конвной или опитат да се самоубият, участват в заложническа криза или нападения на сгради и военни автомобили, върху тях ще бъде упражнена сила.

Новост в публикувания проект е въвеждането на дейности по ескорт на военни конвои. В предходната редакция беше предвидено военните полицаи да участват в охраната при придвижването на военни превозни средства. Сега вече е предвидено тази дейност да се извършва като ескорт -  "подвижен наряд от автомобили със специален режим на движение, с които се осъществява съпровождане, охрана и контрол на безопасното движение.” 

Военните полицаи ще могат да използват оръжие без предупреждение при въоръжено нападение срещу тях и срещу лица, оказали въоръжена съпротива. 

ВП ще може да потушава бунтове в армията. Служителите ѝ ще използват физическа сила и помощни средства при групови нарушения от военнослужещи на обществения и войсковия ред. 

Запазват се предложените нови текстове във връзка с оперативно-издирвателната дейност, както и допълнителните правомощия в тази връзка. Така например военни полицаи ще могат да изземват веществени доказателства, ще могат да разпитват и да взимат обяснения от свидетели или заподозрени, да извършват оперативни експерименти, ще могат да извършват проверка на документи, като не е посочено изрично, че това ще се прилага само по отношение военнослужещи. Военна полиция ще може да прилагат СРС и да изискват данни от мобилните оператори или доставчиците на интернет. 

При работата си органите на ВП ще могат да използват "специални тактически, алпийски, водолазни и други способи."

Във връзка с разследващите функции на полицаите ще се изисква освен висше юридическо образование те да имат и придобита юридическа правоспособност.

При отказ за съдействие на органите военните полицаи ще имат право да изискват принудителни мерки от страна на съдия. Лица ще могат да отказват да предоставят биометрични данни, но когато това касае отказ от сътрудничество, те ще бъдат принудени. В същото време данни за доброволни сътрудници на ВП ще се дават на съд и прокуратура само след изричното им съгласие. 

Военна полиция ще събира такси за изготвянето на криминалистични експертизи и сертификати и документи, свързани с пожарната безопасност. Освен по отношение на сгради на Министерството на отбраната и на подчинените му структури, ВП ще може да се произнася по противопожарната безопасност и на други обекти, като за това ще събира такси по Закона за МВР. Според Тарифа 4 таксите по тази дейност може да достигнат до 800 лв. плюс 10 до 50 ст. за квадратен метър разгъната застроена площ. 

При охраната на стратегически обекти, органите на служба „Военна полиция” ще могат да поставят временни или постоянни заграждения около тези обекти. 

В редиците на ВП вече ще може да има и цивилни лица, назначени по служебно правоотношение. Те ще могат да заемат ръководни, контролни или експертни функции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

13.05 2016 в 18:58

Абсолютно нормално.
Всеки,който е бил в казарма знае че най-вероятните подбудители на побоища, бягане от поделението и злоупотреба с алкохол вътре в него са именно децата и бременните жени.

29585

3

Izalina

13.05 2016 в 16:18

Нямам против, ако бременната (спорно) мургавелка ми се звери през прозореца на колата, че не ѝ давам двайсстинки или ятото ѝ чавета тарашат по спирите на градския транспорт или просто смущават с маймунска арогантност гражданите и има ВП наблизо - да ги закопчеят.
да не споменавам 15-годишните насилници, на които все им се разминава, щото малолетни видиш ли били ...

25665

2

Victimized

13.05 2016 в 14:32

Европейски фашизъм в действие , очаквам скоро подобен закон като в САЩ , че полицията фактически е структора която е там да пази реда ( а ред се дефинира от закона според зависи ) , задълженията им нямат нищо общо с благоденствието на обществото . Нещо като СОД , нещата просто натам си отиват ....