Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Омуртаг обяви бедствено положение, пускат вода 1-2 часа два пъти седмично

Красимир Крумов 24 октомври 2022 в 15:09 2721 0

Водоноска в Омуртаг

Снимка Вода за Омуртаг

За целия град са осигурени едва 5 водоноски от по около 750 литра.

Община Омуртаг обяви бедствено положение заради продължаващата криза със снабдяването на вода. От три месеца общинският център е подложен на суров воден режим, вода в крановете има два пъти седмично за по 1 до 2 часа в неделя и сряда.

“Обявихме бедствено положение, влезе в сила от 8 часа тази сутрин. Засега е за една седмица. Една от целите е да се намали малко напрежението, такова беше искането на гражданите, но само по-себе си обявяването на бедствено положение няма да реши проблема с водоснабдяването. Нужна е намеса на държавата и осигуряване на средства за трайно и окончателно осигуряване на вода за Омуртаг”, коментира пред OFFNews кметът на общината Ешреф Ешрефов. Той допълни, че общинската администрация е писала по проблема и е искала средства и от МРРБ, и от Министерството на финансите, и от т. н. междуведомствена комисия, но няма отговори от нито една от институциите.

В изпълнение на заповедта на кмета за обявяване на бедствено положение в Омуртаг са разположение пет водоноски в различни райони на града за снабдяването с питейна вода. “Веднага щом някоя от тях се изпразни, пълни наново от водоема в Лисец или от Търговище”, - допълни кметът Ешреф Ешрефов.

За обявяване на бедствено положение в общината имаше подписка. В нея подписите са близо 2700.

Положението на населението в Омуртаг в известен смисъл е по-тежко от това на жителите в подложените на обстрел градове в Украйна. “Не сме по-зле от Украйна, но оопределено сме най-подготвените за бедствие на национално ниво хора, на нас няма да ни мигне окото и да се стреснем, ако стане нещо, защото вече сме преживели много”, коментира пред репортер на OFFNews Магдалена Славова от Гражданско обединение “Вода за Омуртаг”.

“Бедстваме вече трети месец. Ние си бедствахме и през останалата част на годината, но сега вече е наистина критично. Сега сме поставени на следния режим - вода има два пъти седмично между 1 и 2 часа на ден, в неделя и сряда, но до последно не се знае, сега във вторник ще разберем дали ще има вода в сряда. Гледа се дали има вода във водоема, а тя намалява с всеки изминал ден. Ако има някъде авария, това означава, че няма да има вода. Разчита се на природата, са навали малко вода, за да има да пуснат от градския водоем”, разказва Магдалена.

“Решението за Омуртаг е “спешно” вече 50 години, ние сме в хроничен воден дефицит през всички тези години. Дори и да пуснат вода, едва 15 на сто от нея стига до къщите ни. 85 процента изтича пред надупчената като решето остаряла водопроводна мрежа. Само за сравнение ще ви кажа: от водоема пускат вода със 75 литра в секунда, докато на нас са ни достатъчни и 7 литра. Разликата изтича в земята”, допълва Славова

Трайните решения са пълна рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа в града и довеждащия водопровод, както и изграждането на алтернативен източник на вода, засега няма крайно констатиран такъв. Единият от вариантите е за вода от язовир “Ястребино”.

Вариантът “Ястребино” е изоставен проект отпреди 20 години. Тогава били усвоени едни 20 милиона лева за неговата реализация и били положени тръби, които се оказали “неправилни” и водопроводът не може да бъде използван. При тестовете тръбите не издържали на налягането и “гърмели”. Самото съоръжение, въпреки похарчените средства никога не е било узаконено, а през последните месеци били обрани и електрическите кабели от помпената станция по трасето му.

Междувременно, ако продължи сушата, режимът в Омуртаг ще бъде още по-суров - вода ще има 3 пъти месечно за по два часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews