Омбудсманът: Задължителна предучилищна за 4-годишните: Да, но без такси!

OFFNews 19 декември 2019 в 09:40 3079 0

Отпадане на таксата за хранене на децата, обхванати в групите за задължително предучилищно обучение, поиска националният омбудсман доц. Диана Ковачева, която днес изпрати препоръки на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Сега задължителна е забавачката за 5- и 6-годишните, а МОН планира да бъдат включени и 4-годишните, което доц. Ковачева подкрепя.

"Финансовата тежест на таксите за посещение на детска градина е тема, която дълбоко вълнува родителите в България и следователно системно присъства в моята работа като омбудсман. Във връзка със задължителното предучилищно образование за децата на възраст 5-6 години отправих редица препоръки, в които посочих, че е необходимо да отпадне таксата, която се заплаща за храната на децата. Установих, че размерът на тези такси за храна е различен за цялата страна. Както знаете, има вече доста общини в България, които са взели решения за отпадане на таксите, като отново подчертавам, че и тази практика е много различна и за съжаление неустойчива. Това налага приемане на универсално национално решение за заплащане на таксите за хранене, с което не само ще се подкрепят родителите, но държавата на практика ще инвестира в ранното детско развитие и в предучилищното образование, както и ще се подкрепят българските общини и ще се гарантира равен достъп на всички деца до детски заведения“, пише в препоръката на омбудсмана до просветния министър.

Доц. Ковачева отбелязва, че решението за въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца е отговорно и е важна политика за ранното детско развитие. Тя може да реши редица проблеми, сред които отпадане от училище на децата, обхватът им в предучилищно образование, навременна подкрепа за работещите родители и възможност да се върнат на трудовия пазар, изучаване на български език от децата, за които той не е майчин и др. - смята омбудсманът.

Омбудсманът поставя и няколко въпроса, които се поставят от родители, граждани и организации до институцията. Сред тях са как ще бъде подготвена системата за постъпването на 4-годишните, вкл. чрез материалната база, техническото осигуряване, човешките ресурси; каква ще е програмата на децата. В отговор на това вчера министър Вълчев посочи, че става въпрос за педагогическо взаимодействие чрез игра, а не за образование в смисъла на четене, писане и оценки. В бюджета за догодина са заложени и 70 млн. лева за строеж на детски градини.

Има ли вече виждания и решения за осигуряване на достъп до алтернативни форми за отглеждането и обучението на децата: самостоятелна форма на обучение, обучение в домашна среда, родителски кооперативи и др. - пита още омбудсмана и се интересува ще има ли възможност за валидиране на придобитите умения и знания, получени от децата извън градините.

Обмисля ли се въвеждането на задължителни стандарти за компонентите на социално-педагогическа среда в предучилищните заведения – вътрешен интериор, материали за игра и за дейности - е друг въпрос, който тя поставя, а също - какви ще бъдат стандартите за броя на децата в групата на 4-годишните, за да може към всяко от тях да се подходи индивидуално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови