НЗОК на два пъти е издала разрешение на детската болница (допълнена)

Димитър Главчев подава сигнал в ДАНС и прокуратурата за проверка на фактите около разрешителните

OFFNews 03 май 2024 в 10:42 6636 3

каса

Снимка НЗОК

Националната здравноосигурителна каса официално потвърди, че е дала две положителни становища за проекта на детска болница "Мама и аз", съобщи БНР.

На 30 април кабинетът разреши да започне изграждането на болницата, а ден по-късно постановлението бе отменено след остра обществена реакция.

Първият документ е подписан от временния управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова на 1 февруари 2023 г. Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2026 г."

На 27 ноември НЗОК изпраща до Министерството на здравеопазването второ положително становище за МБАЛ "Мама и аз". То е подписано от управителя Станимир Михайлов, а становището е сходно.

Междувременно от МС обявиха, че служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с МБАЛ "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта, допълват от пресцентъра на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1020

3

PlamenIv54

03.05 2024 в 12:29

Първото "разрешение" на НЗОК започва с "ако" и е под условие. И второто, ако е същото, ще излезе, че няма нито едно действащо, а заглавието е подвеждащо.

9347

2

Анализи

03.05 2024 в 11:29

Гловчев да не се прави на луд.

1000

1

Gog

03.05 2024 в 11:04

Добре е че се вдигна шум, но пак ще утихне и нищо няма да се промени. Направиха болниците търговци... Ми хубаво. Но като ще е търговийка нека поне конкуренцията да е лоялна. А тя не е и това хубаво лъсна покрай казуса. "Държавните" болници трудно могат да се конкурират с частните при положение, че не могат да подбират пътеки и пациенти, няма доплащания и "мушенгиите" също са много по-малко. А най-нелоялни конкуренти са болниците на Търгоска лига. Кой позволява на производител и търговец на лекарства да има болници? Не е етично, конфликт на интереси в ущърб на пациента е и е не лоялна конкуренция спрямо останалите. Къде е КЗК? Къде е държавата въобще?