Спряха детските сърдечни операции. Няма сестри

OFFNews 13 май 2024 в 12:06 3722 10

НКБ

Снимка Архив

Национална кардиологична болница

Временно са спрени сърдечните операции на деца. Недостигът на медицински сестри е критичен.

Това съобщи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница по bTV.

Трябва да има достатъчен брой специалисти, които да обгрижват децата с оперирани сърца. Осем сестри липсват в отделението по детска реанимация, за да може да се осъществи нормален обем на работа. В момента една сестра трябва да даде седем или осем допълнителни извънредни дежурства, които са по 12 часа. Това са 100 часа повече. С допълнителните техни 11 дежурства това се оказва невъзможно за тези жени, казва проф. Кънева.

По думите ѝ в определени периоди една сестра остава на работа 24 часа в цялото отделение. Тя обясни, че спирането на операциите за определен период е временно решение заради проблема с недостига на медицински сестри, който продължава от 2017 г.

„Има и друг проблем – ние няма откъде да вземем специалисти по здравни грижи, които да дойдат от друга болница, да влязат и да работят директно. От 2017 г. сме информирали Народното събрание, Комисията по здравеопазването, Министерството на здравеопазването, медиите“, казва проф. Анна Кънева.

По думите ѝ има създадена програма за обучение на медицински сестри в детски интензивни грижи. Всяка година се обучават от две до четири сестри, но те не се задържат, тъй като семействата им не им позволяват, обяснява тя.

„Бих искала да призова всяка медицинска сестра, която има желание, да дойде, да се запознае. Тя ще бъде добре обучена, добре заплатена, за да може да се свършва работата“, казва проф. Кънева.

Живот в очакване

Нели Йорданова е майка на дете, което чака за операция вече месец. Трябвало е това да се случи на 17 април, но от болницата са им казали, че операциите са спрени. По думите ѝ спирането не е временно и може да превърне в постоянно.

„Синът ми е роден с доста сложна сърдечна малформация, постъпи в болницата 4 часа след раждането. Трябваше до 24 часа да му се извърши животоспасяваща операция, след това имаше още една. На 1,4 г. му се направи радикалната корекция, след която се възстановяваше. Преди две години влязохме по спешност и се случиха усложнения, които налагат настоящата операция, състоянието му е доста сериозно“, разказва Нели Йорданова.

По думите ѝ децата са поставени в огромен риск, тъй като Националната кардиологична болница е единственото място в България, в което се спасяват детските сърца.

„Всяка година в България се раждат 500 деца, които са с вродено сърдечно заболяване и всяко едно четвърто от тях ще загине, ако не се предприемат спешни оперативни действия през първата година от живота му. Те ще загинат не защото няма как да им се помогне, а защото няма къде и кой. Това е изключително страшно“, казва още Нели Йорданова.

Катя Трифонова и синът ѝ чакат една година за сърдечна операция. Операцията е отлагана заради липсата на медицински сестри в реанимационния блок. Докато чака, семейството преминава през кошмар.

"Това да стоиш и да чакаш да звънне телефонът, при положение че детето ти се влошава и започва да боледува непрекъснато – пневмонии и пневмонии. Може да ме разбере само една майка, която преминава през това. Цялото семейство спира да съществува, автоматично се ограничават контактите на всеки член от семейството, защото ти не знаеш в кой момент можеш да заразиш детето си с вирус и когато най-накрая ти звъннат от Националната кардиологична болница ти да не си в състояние да го заведеш веднага. Синът ми го спряхме от училище в началото на декември. Това беше изключителен стрес и за детето, което е 15-годишно, както и за всички нас, разказва майката.

В крайна сметка преди месец сърдечната операция е извършена, а синът на Катя се възстановява добре. Тя благодари на д-р Лазаров, на целия екип на детската кардиологична клиника и на Господ.

„Тук е моментът да изкажа благодарността си към всички медицински сестри, които полагаха денонощно грижи както за моето дете, така и за останалите деца. Това са жени, които на цената на своето здраве компенсират липсата на кадри. Бях изумена от героизма на всички тези жени, които 24 часа бяха неотлъчно до децата ни – нощем, когато знам, че е допустимо сестрите да почиват във всяко друго отделение, те не почиваха. Въпреки това, никоя от тях не даде вид да се разбере през какво преминава. Те непрекъснато обгрижваха децата, личеше си умората им, бяха видимо изтощени и отчаяни“, разказа Катя Трифонова.

Тя се надява да бъдат предприети реални мерки, за да може всички деца да получат своята важна сърдечна операция. По думите ѝ ако в едно звено нещата не вървят, отговорно за това е ръководството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    80

    10

    230 млрд баксов

    14.05 2024 в 11:57

    Ей ама голям зор докато признаеш очевидното, че имало НЯКОЙ който прави нещо за здравеопазването (в случая на пенсионерите)... все пак по-добре е от НИКОЙ, нал тъй?

    Хиляди пъти предпочитам моите данъци да отиват за подпомагане непосилни сметки за лекарства на някой пенсионер, отколкото към чекмеджето на Боко мутрата.

    А това че си от създателите на "Подкрепа" никак не е за хвалба. От самото си създавани това е проект на ДС. Не знам дали Тренчев е бил агент или после се е продал, но много добре си спомням мръсната роля която изигра в началото на прехода.

    50

    9

    Far Rider

    14.05 2024 в 09:34

    230 млд баксов. По наична по който разсъждаваш ти си истинската ватенка. Остава да предложиш пак да върнем чл. 1 в Констутцията да бъде: Народът воден от ПП-ДБ. И за твое сведение докато ти си играл на кофички с пясък аз създавах някогашния ПП "Подкрепа" (не този който е в момента!). Арестуван съм 42 пъти от ДС и са ме били както дори не си предстваяш, хлапако. Вземи си изясни малко мозъчето! Ще ти го напиша отново: НЯМА БЕЗПЛАТНИ неща! Освен вятъра, слънцето дъжда, снега , земетръсите. Да плащаш с нашите пари не означава безплатно. Да, това е опит нещо да се направи в помощ на онко-болните давайки им НЯКОИ лекарства без пари. Но, е капка в морето от онова което трябва да се направи. И до този момент освен твоите мозъчни изблици тук от ПП-ДБ нито дума за здравеопазване. Имам роднина с рак и виждам как е да се справяш с такъв проблем в Задунайская губерния. Дано не ти се налага да си в такава ситуация.

    80

    8

    230 млрд баксов

    13.05 2024 в 22:15

    Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).

    Това е причината правителството Денков направи безплатни именно лекарствата за сърдечно-болните? Информирай се малко преди да пишеш глупости от сорта "защото са малко като количество".
    Във всяка цивилизована държава това се нарича политика на здравеопазване, само за гербавите ватенки това е комунизъм.

    "Не чух НИКОЙ да каже една дума за здравеопазване, заплати в този сектор, нови машини, средства за лечение...''

    Е, вече чу. Има и такива!



    50

    7

    Far Rider

    13.05 2024 в 21:34

    230 млрд баксов, ти си продължаваш по комунистически. Лекарствата станаха безплатни защото са малко кото количество и са лесни да се позлват като пропаганден ход за печелене на загубените 250 000 гласа. А къде отиваха парите докато правителството на Епруветкаджията беше на власт? Вариантът е само един! Там където потънаха парите минали през ръцете на Василев. Попитай бившите съдружници на финансовия магьосник къде са им парите.

    80

    6

    230 млрд баксов

    13.05 2024 в 16:22

    Far Rider
    Този спор вече го водихме и ти пак откри топлата вода. Естествено, че парите в държавата идват от данъците.
    Но защо досега лекарствата за сърдечноболните не бяха безплатени и къде отиваха парите от нашите данъци?

    Ако те затруднява отговора, избери между отговор А) и Б).
    А) чекмеджето
    Б) шкафчето

    А знаеш ли защо правителството Денков направи безплатни именно лекарствата за сърдечно-болните?
    Помисли малко по този въпрос!



    -200

    5

    781000

    13.05 2024 в 14:42

    До 5-10 години на България и предстои да разбере защо аджеба Запада Европа се е напълнила с всякакви етноси. Демографските останки от социализма са на привършване, хората работят над 65г., а възрастовата ни пирамида не е пирамида, а фуния. Отсега виждам златните дечица от баловете как стават медицински сестри и чистачи...

    50

    4

    Far Rider

    13.05 2024 в 14:41

    230 млрдбаксов, явно ти нещо не си чул добре. Няма безплатен обяд! Това е ясно дори на децата! Лекарства (поне до момента) не падат от небето. ПЛащаме ги от данъците чрез разпрееделението на бюджета. Но, вас, хората с посткомунистичеко мислене, все още си спомняте с носталгия за "безплатното" образование, здравеопазване и т.н. Безплатни са само дъжда, снега, облаците, слънцето, земетръсите. А колкото до това кой държи най-важните за вас регулатори, съдебна система и министерски кресла, идва скоро момента в който ще се стане отново ясно кой до колко е убедил хората, че това е най-важното. Никога не съм гласувал нито за Мухобойко, нито за Шиши. Няма да го направя и сега. Но, поне знам, че няма да гласувам за Продължаваме Подмяната! Не мисля, че с подмяната на хората ще се решат проблемите. А олигархичният руски модел на социалната система ще остане. Няма никой да я промени защото няма желание. Така, че тук може да си пишете цяла нощ какво ви се иска, но това не е реалност.

    80

    3

    230 млрд баксов

    13.05 2024 в 14:03

    Far Rider
    Ти пак не си чул добре:

    Денков: Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават безплатни

    https://offnews.bg/zdrave/denkov-nad-50-lekarstva-za-visoko-kravno-i-bolno-sartce-stavat-bezpla-819539.html?&op=ok_p ost#comments

    Но за другото си напълно прав, мрем като мухи защото вие ватенките държите регулаторите и съдебната система, за да може да крадете от пенсиите и здравеопазването!!!

    50

    2

    Far Rider

    13.05 2024 в 13:43

    Още едно доказателство за безвремието в Задунайская губерния. Не чух НИКОЙ да каже една дума за здравеопазване, заплати в този сектор, нови машини, средства за лечение и подобряване на нивото. Мрем като мухи от сърдечни, ракови и заразни заболявания! Липсват доктори, сестри и санитарки. Ама ние чуваме само крясъци за регулатори, съдебна власт и министерски кресла.

    300

    1

    демотиватор

    13.05 2024 в 13:03

    Е, има добре образовани жители/-ки на Виетнам, Камбоджа, Вануату, Науру, Горна Волта, Хаити, Сомалия.... можете ги нае за некой лев, ще дойдат да помогнат, да не са от камък.
    Кат при ханджиите на Черния гьол таз година, дет търсеха келнери, миячи на съдове и чистачки.
    Давайте, 'айде...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх