Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

OFFNews 17 май 2024 в 13:09 3156 3

Фицо
Роберт Фицо.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е "между живота и смъртта" след покушението срещу него.

Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан по общественото радио в петък, 17 май, съобщи Ройтерс.

Стрелбата срещу Фицо е първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и бе единодушно осъден от международната общност.

"Молим се за министър-председателя и страдаме за Словакия. Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта", заяви Орбан.

Унгарският премиер заяви, че дори Фицо да се възстанови, той няма да може да изпълнява длъжността министър-председател в продължение на няколко месеца в критичен момент - в навечерието на изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат в началото на следващия месец.

"Предстоят ни избори, които ще определят не само състава на Европейския парламент, но заедно с изборите в САЩ могат да определят хода на войната и мира в Европа. В тази ситуация наистина ще имаме нужда от Роберт Фицо и от подкрепяща мира Словакия", каза Орбан.

Фицо е в интензивното отделение в "много тежко", но стабилно състояние, ден след като бе прострелян при опит за убийство. Според властите в Братислава атентаторът е бил политически мотивиран за действията си. По-късно бе съобщено, че лекарите са стабилизирали състоянието на Фицо, но опасността все още не е отминала. Словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк заяви, че лекарите правят всичко възможно, за да подобрят състоянието му.

Заподозреният за покушението беше незабавно задържан - оказа се, че това е 71-годишният писател Юрай Цинтула, който е активист на либералната партия "Прогресивна Словакия". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Зла свекърва

17.05 2024 в 17:54

Стрелецът е човек с радикални възгледи. Има снимки, на които е с паравоенната организация "Словенски бранци", която по-късно показва проруска насоченост.

Т.е. в най-лошия случай имаме проруски агент-провокатор. В най-добрия - откачил и въоръжен радикализиран дядо, на който светът му е крив и гледа да си го изкара на някого.

Но какво общо има с въпросната либерална партия "Прогресивна Словакия"? Би било добре редакцията да проучи този въпрос.

245

2

Джендо Джедев

17.05 2024 в 14:40

Подкрепят мира тия, да. Ама руския мир. Айде нема нужда, нагледали сме му се!

2099

1

Mateevk

17.05 2024 в 13:36

Ама те всички "миролюбци", вкл. тукашните все до "мир" стигат, а по-нататък не открехват завесата - какъв мир, при какви условия, колко траен, какво следва след него и т.н. Не е случайно.