Бившият министър на отбраната Драгомир Заков е назначен за посланик в Дания

OFFNews 17 май 2024 в 17:29 3215 0

Драгомир Заков

Снимка БГНЕС

Драгомир Заков

Бившият министър на отбраната Драгомир Валериев Заков е назначен за извънреден и пълномощен посланик на България в Дания със седалище в Копенхаген. Това става ясно от публикация в днешния брой на Държавен вестник.

Николай Христов Янков - извънреден и пълномощен посланик на България в Индия, е назначен и за извънреден и пълномощен посланик на България в Република Малдиви със седалище в Делхи, Индия.

На 5 февруари тази година тогавашното правителство предложи на президента Драгомир Заков да бъде назначен за посланик в Дания. В мотивите към решението се посочва, че през последните години не са реализирани посещения на високо и най-високо ниво и се отчита необходимост от активизиране на двустранния политически диалог и задълбочаване на контактите.

Драгомир Заков е кариерен дипломат. Той започва работа в Министерството на външните работи през 2002 г. На 1 март 2022 г., 10 дни след началото на пълномащабната война на Русия в Украйна, Драгомир Заков е избран за министър на отбраната.

В периода от август 2022 г. до този момент Заков е последователно посланик за специални поръчения в МВнР по сигурността в евроатлантическата зона, както и съветник на министър-председателя по външна политика и политика за сигурност.

Николай Янков е предложен за посланик в Република Малдиви на 23 януари 2024 г. от тогавашното правителство, съобщава БТА.

Отношенията между България и Малдивите остават ограничени, се посочва в мотивите към решението на правителството. През юли 2021 г. по инициатива на малдивската страна е осъществено посещение в България на министъра на външните работи на Малдивите. Обсъдени са възможности за засилване на сътрудничеството в областта на туризма, включително чрез подписване на меморандум. Като една от най-уязвимите от климатичните промени държави в света, Малдивите прилагат редица национални инициативи по въпроса за околната среда. Полагат се целенасочени усилия да се превърнат в първата държава в света без емисии на въглероден двуокис. Годишно се изразходват около 30% от държавния бюджет за борба с последиците от климатичните промени.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?