Новият шеф на горите продавал дървесината без търг на близки фирми

OFFNews 20 март 2017 в 08:32 5494 2

инж. Григор Гогов

Схеми в дърводобива за хиляди левове разкрива Нова телевизия. Сигнали за нередности има срещу новия шеф на Изпълнителната агенция по горите инженер Григор Гогов. 

Фирми за дърводобив от Търговище от години засипват агроминистерството със сигнали срещу Гогов за схеми с приближени фирми и укриване на дървесина.

През 2016 г. Григор Гогов - досега шеф на горското в Попово, а от броени дни - повишен от служебния кабинет до шеф на Изпълнителната агенция по горите, е продавал без търг дървесина на фирмата на Милчо.

Милчо е един от многото бизнесмени, търгуващи с дървесина у нас. Държавна дървесина от държавните гори. Продавана от държавата на частни фирми. В Попово го водят като управител на фирма за фурнири. На името на Милчо обаче поповското горско стопанство е продавало дървесина без търг, ощетявайки държавата с хиляди левове. Така поне пише в куп сигнали на местни дърводобивни компании до земеделското министерство. Сигнали, по които повече от година, властта мълчи. Иначе Милчо е обикновен работник на частните бази за дърва на сина на Гогов в Попово. И всъщност продадената от бащата дървесина чрез фирмата на Милчо влиза в базите на сина. Работникът Милчо не действа сам, а е дал пълномощни не на кого да е, а на съпругата на директора Гогов - Наташа, и на сина му Георги.

Нова телевизия заснема със скрита камера разговор между така важния в схемата Милчо и негов съгражданин. И работникът признава, че документите на уж неговата фирма не са у него, а у Георги и Наташа – синът и съпругата на директора Гогов.

„Няколко са така наречените наши фирми – едната фирма е на сина на бившия директор, тя е с открита процедура по несъстоятелност”, разказва Цветан Цонев, управител на фирма за дърводобив. Той потвърждава, че Милчо е свързващото звено между държавното горско и частните фирми.

„Едни фирми могат да купуват без търг на цени по ценоразпис, които са минималните задължителни, и когато такива количества дървесина излязат на публична продан, пазарът показва, и конкуренцията показва, че цените на същите количества могат да бъдат до 40 процента по-високи”, обяснява Цонев.

Случаите с търг обаче, по думите му, са изключително малко.

„Ако тази дървесина е предлагана, не е закупена на търг или други частно специализирани случаи, но никъде не е предвидено по този начин да се реализират значителни търговски количества дървесина”, обяснява Цветан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови