Новата учебна година ще започне с актуализирани програми

Началото на септември всички родители ще видят какво ги очаква, каза министърът на образованието Николай Денков

OFFNews 24 май 2022 в 11:31 3835 1

Николай Денков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Акад. Николай Денков - министър на образованието и науката

Прегледът на учебните програми вече е към края си. Ще използваме лятото, за да ги променим, като идеята е учениците да посрещнат 15 септември 2022 г. с актуализирани програми, които да облекчат преподаването на различните предмети. Успоредно развиваме и средствата, така че да вървят заедно със съдържанието

Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков пред БНТ. По думите му ще има реформи, "докато станем по-добри".

"Промяната от един към друг тип система действително изисква много промени, част от тях бяха неудачни. А през последните десетилетия науката се развива изключително бързо и ние трябва да наваксаме", допълни той.

В неделя министърът обяви, че част от уроците по математика ще отпаднат, "без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове".

Според него в много случаи и учители и ученици казват, че съдържанието не е ясно подбрано: "Академично поднесено е, в много случаи при прехода от интегрални към по-специфични дисциплини изведнъж се губи усещането, че това е цял наратив и от там децата се загубват". 

Министърът допълни, че този академичен стил затруднява и децата, и родителите. Затова сега в прегледа на програмата водещи са учителите, за да преценят кое е разбираемо и кое - не.

"Един материал, който се преподава в училище трябва да бъде разбираем за всички деца, които полагат усилия. Целта е да се наблегне на това, което развива уменията - да мислиш, да формулираш тези, да ги защитиш и представиш по определен начин. Идеята е не да се опрости материала, а да се промени целта на самото образование", каза още той.

Попитан дали заради новите програми ще има нов формат на изпитите през следващата 2022/23 учебна година, министърът обяви, че форматът ще бъде обявен преди началото на учебната година: "Началото на септември всички родители ще видят какво ги очаква".

Денков коментира и промените в матурите за зрелостниците:

"От една страна, точките създават проблем за тройкаджиите, от друга страна, има по-голям шанс за тези, които могат да се подготвят по-добре. Този, който се готви за 6, има по-добри условия".

По думите му следващата календарна година със сигурност ще актуализираме заплатите на учителите. Направено е достатъчно, за да има средства за увеличаване на заплатите.

"Промените, които правим са насочени към адаптиране на програмите към нещо по-разбираемо за учениците и родителите, заяви акад. Денков. В началото на септември всички родители ще видят какво ги чака", каза още министърът.

Аргументите против започването на учебната година по-рано от 15 септември, са неубедителни, смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

2

Перпендикуляр

24.05 2022 в 16:51

Точно на празника на нашата писменост, допринесла за съхраняването на българския език повече от хиляда години, да използваш термина "наратив" вместо българското история, разказ, епически текст или повествование е проява на много лош вкус. Лошо, Денков! Много лошо!