Нова година: осмисляне на миналото, надежди за бъдещето

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България 18 септември 2023 в 16:05 748 0

Снимка Посолство на Израел в България

Какво е общото между ябълките, натопени в мед, главата на риба и зърната от нар?

Както се досещате, всички те са основни храни, използвани в честването на Рош а-Шана, еврейската Нова година.

Рош а-Шана, която се празнува по цял свят както от светски, така и от религиозни евреи, бележи началото на Великите празници според еврейския календар. В продължение на хилядолетия този период не е само за празненства и време за семейството, но и време за саморефлексия и покаяние – време, през което всеки човек поглежда назад към пропуските си от изминалата година и си поставя цели за самоусъвършенстване през предстоящата.

По време на Великите празници, докато еврейският народ е със семейството и приятелите си и яде ябълки, натопени в мед, което символизира желанието за сладка предстояща година, или когато равините по света напътстват вярващите в молитвата на Йом Кипур, Деня на изкуплението, ние размишляваме върху миналото и се молим за по-добро утре на индивидуално ниво, на ниво общност и дори в световен мащаб.

С двудневния празник Рош а-Шана се отбелязва 5784 година от сътворението. Докато отбелязваме зората на Земята, съвсем естествено е колективно да погледнем назад към годината, която сме споделили, и годината, към която се стремим.

Много обезпокоителни събития сполетяха човечеството през 5783 г.: природни бедствия и нарастващи климатични предизвикателства, финансиране на международния тероризъм от страна на Иран наред с ядрените му разработки, нарастваща нетърпимост към другите, смущаващи спорове между някои нации и продължаващи войни между държави.

Междувременно в началото на новата година, естествено се вглеждаме навътре, за да оценим действията си, но също така е наш дълг да погледнем навън, за да видим как можем да постигнем промяна.

Заедно трябва да се ангажираме да продължим и разширим инициативите, които превръщат света в по-добро и по-стабилно място, като например Авраамовите споразумения. Тази близкоизточна рамка, чиято трета годишнина отбелязахме миналата седмица, илюстрира колко е важно да загърбим различията и вместо това да изберем сътрудничеството, приемането и взаимния растеж. Тези принципи могат да ни водят напред през предстоящата година както на лично ниво, така и далеч отвъд него. А надеждата на Израел е, че и други ще ни последват, докато насърчаваме нашите съседи в региона да се присъединят към нас по пътя към по-стабилен Близък изток, който ще осигури просперитет и възможности за бъдещето на нашите деца.

С наближаването на най-мащабната глобална сцена, посветена на справянето с климатичната криза – COP-28 (Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата), имаме възможността да сме лидери в сферата със сътрудничество, доказвайки за пореден път, че заедно сме по-силни. По подобен начин Израел се надява да продължи да насърчава инициативи като Mashav, неговата 65-годишна програма за сътрудничество за международно развитие, с която израелски опит се предоставя на нуждаещите се и помага да се гарантира, че ставаме по-силни заедно.

С настъпването на Рош а-Шана ви приканваме да се присъедините към нас, за да се вгледаме навътре, да оценим действията си и да продължим напред, като си поставяме цели за личен, духовен и всеобщ растеж. В периода на Великите празници нека се възползваме от това време на размисъл и се стремим към година на обновление и усъвършенстване.

Пожелаваме на всички „Шана Това“ - щастлива и здрава нова година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика