Нов кандидат за акциите на Варна в Пловдивския панаир заплита казуса в двата града

Нели Александрова 13 февруари 2023 в 21:07 3951 1

Дупката във Варна

Снимка Община Варна - архив

Дупката във Варна

Дружество, основано през 2008 г., което притежава 893 кв. м. от т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна, поиска акциите ѝ в Пловдивския панаир.

В замяна фирмата е готова да предостави на местната власт собствеността си върху парцел - съседен на терена, върху който бизнесменът Георги Гергов смяташе преди година да построи реплика на софийския ЦУМ в съдружие с морската община.

Предложението е внесено в община Варна на 7 февруари. Предстои да бъде разгледано от поне две комисии – „Собственост и стопанство“ и „Финанси и бюджет“, преди евентуално да се стигне до обсъждане и решение на сесия на съвета.

Според текста на предложението, така „община Варна ще се превърне в едноличен собственик на парцелите в „Дупката“ и ще може да реализира инвестиционните си намерения в цялост“.

Именно заради тези евентуални намерения преди повече от 20 години във Варна беше учредено дружество „Търговски дом“. В него община Варна влезе с апортна вноска – терена, а Гергов беше в ролята на инвеститор (идеите бяха за 7-етажен комплекс и вложения от минимум 15 млн. евро).

До реализация така и не се стигна и преди десетина години община Варна получи безвъзмездно от държавата 29 на сто от акциите на „Международен панаир“ АД - Пловдив, които да бъдат разменени за собствеността на Георги Гергов в „Дупката“. По тива време акциите се оценяваха на 16 млн. лв.

Сделката пропадна, а държавата гласува отпускането на 43 млн. лв, с които варненската община да придобие съвместната си фирма с Гергов. В капитала на фирмата влизаше „Дупката“.

Сумата от 43 млн. лв. беше обоснована, освен със стойността на парцела от около 3 дка, и с инвестиционния проект, който би могъл да бъде изграден.

Междувременно държавата в лицето на икономическото министерство си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир, които държеше общината във Варна. Общинският съвет одобри връщането, но пет години така и не стигнаха на администрацията, за да изпълни решението.

Така във Варна хем запазиха акциите си в Пловдивския панаир, хем получиха пари, за да си купят обратно трите дка на „Дупката“.

Казусът, който засяга обществеността във втория и третия по големина градове в България, се заплете особено в последната година, след като община Пловдив, която също притежава акции в Панаира – малко над 20%, оспори решение на акционерите на компанията собственик на основния дял акции на Панаира – „Пълдин туринвест“ на Георги Гергов, от ноември 2022 г. за приемане на варненските акции в капитала на дружеството, с което делът на Георги Гергов се увеличаваше до 79%.

Блокирано беше и решение за увеличение на капитала на фирмата. В средата на януари Търговският регистър също отказа да впише в активите на „Пълдин туринвест“ АД акциите на община Варна в Международния панаир.

Дни по-късно съветниците от партия ГЕРБ в Пловдивския общински съвет предложиха на сесия варненския дял от Панаира да бъде откупен със средства от държавата и да бъде прехвърлен към община Пловдив.

Скандалът доведе до разрив между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

С казуса беше натоварена и специална парламентарна комисия, създадена в самия край на съществуването на последното Народно събрание. Освен излушване на неколцина служители, тя нямаше особен успех. Въпреки поканите, на нея не присъстваха нито бившите министри на икономиката, нито кметовете на Варна и Пловдив. Предварителните очаквания бяха за доклад с позиция за последващите действия на държавата по отношение на Пловдивския панаир.

С появата на новото предложение – варненските акции в Панаира срещу 893 кв. м. от „Дупката“ във Варна, съветници от Варна и Пловдив заподозряха заобикаляне на ситуацията, коментира бившият народен представител и бивш общински съветник във Варна Стела Николова.

По думите ѝ, фирмата собственик на този терен може да настоява и за обезщетяване. „Ако ¾ от „Дупката“ са оценени на 43 млн. лв, то за този парцел цената излиза около 16 млн. лв., или малко над 17 917 лв. на кв. м.“, пояснява Николова.

„Дупката“ е част от историческият идеален център на Варна и стои празна повече от 35 години. В нея се събират, освен частни и публични интереси, археологически находки от древния Одесос и фрагменти от някогашните му най-стари крепостни стени – т.нар. археологически резерват „Одесос“.

Най-вероятно парцелът от 893 кв. м. на дружеството, което иска замяната му с акциите на Варна, равни на 29% от капитала на Пловдивския панаир, е реституиран след национализацията през 1946 г. парцел за който наследници водиха дела с години в зората на демокрацията.

Този парцел е разположен в близост до две улици – „Архимандрит Филарет“ и „Княз Александър Батенберг“, в непосредствена близост до бариерата за паркинга, в който е превърната част от „Дупката“ и към днешна дата - единственото място за достъп до целия ѝ терен.

Ако община Варна реши да продаде акциите си в Пловдивския панаир, тя трябва да ги обяви на търг, а тогава може да се стигне и да поява на нов купувач или съвсем различна цена, каза още Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-390

1

Козин Човков

13.02 2023 в 22:13

Това най-вероятно е мурафет за наивници на Свинаря. Преди години Цветан Василев се опитваше да играе такива, само и само да си запази банката за себе си.