НОИ обясни как (не) действат схемите за измами с осигуровки

Жена е леяр по време на раждането, офис асистент не знае къде е офисът, а учители и свещеници работили в леярски цех

OFFNews 16 декември 2022 в 10:35 3836 0

НОИ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

НОИ

Националният осигурителен институт обясниха как не действат схемите за измами с държавното обществено осигуряване (ДОО), като посочиха няколко случая с опити за това. 

В новия брой на информационния бюлетин на НОИ за териториалното поделение на института за София-град са дадени примери с различни опити за измама, като една от тях е за източване на средства от фонд "Пенсии" на ДОО чрез използване на фалшиви документи за осигурителен стаж и доход, издадени от Държавна фирма „Строймашинженеринг“.

Избран е „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма - „Транстехника“, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение „Вагоностроене“, включващо няколко завода.

По този начин ДФ „Строймашинженеринг“ се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО „Вагоностроене“ и ДФ „Транстехника“ и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г.

След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на
посочените осигурители. Впоследствие е установено, че подписите на множество от работниците не са истински, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател. Това е станало ясно от документи, които не са били представени в пенсионното производство.

След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г. – 2017 г. са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснати вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения, които отново били подправени. 

От руините на ЖП завода "изпълзяват" фалшиви удостоверения за осигурителен стаж

От НОИ посочват, че в над 90% от случаите (освен от ДФ „Строймашинженеринг“) заявителите представят и удостоверения, издадени от ЖПЗ „Г. Димитров“, а в трудовите им книжки има заверен стаж от завода, който като част от състава на СО „Вагоностроене“ за кратък период е бил към ДФ „Транстехника“.

При издаването на тези документи са се възползвали от това, че през 1999 г. архивът на ЖПЗ „Г. Димитров“ е бил унищожен при пожар. Всички документи за трудов стаж, издадени от ЖПЗ „Г. Димитров“ и ДФ „Строймашинженеринг“, са за длъжности от първа или втора категория труд и са за периоди, които стриктно допълват липсващи периоди на действително положен трудов стаж. В издадените образци за осигурителен доход са посочени високи размери на дохода, които значително надвишават средномесечната работна заплата.

Такива документи са използвани и с цел повишаване на индивидуалния коефициент на вече отпуснати пенсии.

В приключилите през периода 2019 - 2022 г. десетки съдебни дела по жалби на лица е доказано, че тези документи са фалшиви и не удостоверяват реално придобити осигурителен стаж и осигурителен доход в посочените предприятия.

Освен това лицата са работили при друг осигурител и образователната и професионална им квалификация не е за посочените в документите длъжности – според тях в леярски цех са работили учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др.

Общият брой заявления от 2012 г. до 2017 г. с документи от посочената държавна фирма е над 350. С разкриването на схемата за ощетяване на фонд „Пенсии“ е предотвратено нанасянето на щета на ДОО в особено големи размери - плащанията ще са ежегодно по няколко милиона лева.

Обезщетения по сметките на… осигурителя

Схемата за обезщетения по сметки на осигурителя е разкрита след проверки на прегледи и издадени болнични листове при т. нар. „свободен прием“ (без направление от лични лекар) на лица, за които в удостоверенията към болничните листове осигурителят е декларирал банкови сметки, на които лицата „във временна неработоспособност“ не са титуляри.

Осигурител подал данни в регистъра на трудовите договори за сключени договори с хора на длъжности „шофьор лекотоварен автомобил”, „търговски представител”, „моден дизайнер” и подава информация в регистъра на осигурените лица за осигурителен доход, близък до максималния, въз основа на които са изплатени обезщетения за временна неработоспособност в размер на 66 025 лв.

Изискана е информация от ГД “Гранична полиция“ за “назначените“ лица, като от предоставената справка е установено, че те не са пребивавали в България за периодите, за които са издадени болничните листове.

Всички болнични листове са от ортопед – травматолог. След като е изискана информация от банките, в които са открити банковите сметки, посочени в удостоверенията към болничните листове, попълнени от осигурителя, се установява, че те са лични банкови сметки на управителя на дружеството-осигурител и негови роднини.

„Калоян“ ми предложи да „взимам безработица“

След като осигуровките са прекратени на основание, по което паричното обезщетение за безработица се отпуска за минималния срок в минимален размер, дружество назначава за броени дни 280 души, след което прекратява трудовите им договори на друго основание. По подадените в периода 2015-2017 г. заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица е изплатена обща сума в размер на 466 859,31 лв. от фонд „Безработица“ на ДОО.

При извършената проверка по-голямата част от лицата признават, че не са работили в дружеството, а при регистрирането си в Агенцията по заетостта от служител, представящ се с името Калоян, им е предлагано “краткотрайно“ назначаване в познато на него дружество срещу определена сума пари или срещу полагане на личен труд в частен имот на „Калоян“.

Така на лицата е било осигурявано изплащане на паричното обезщетение за безработица в по-висок размер и за по дълъг период. При проверката е установено, че от страна на същото дружество са подавани и необходимите документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане за 10 лица, на които са изплатени общо 40 475.03 лв. от фонд „Общо заболяване и майчинство“.

Семейство „предприемачи“ с над 300 фирми на свое име

Контролните органи са установили семейство, живеещо в монтанско село, чиито членове са собственици и/или управители на над 300 търговски дружества. Всички заявяват, че нямат документация на дружествата, не познават лицата, назначени в дружествата и че е „злоупотребено“ с личните им данни.

Според извършена проверка това е подготвена схема за злоупотреба със средства на ДОО, която е в класическия вариант – подаване на данни в регистъра на трудовите договори за сключени договори с лица със заплата, близка до максималния осигурителен доход, подаване на данни в регистъра на осигурените лица за осигурителен стаж и осигурителен доход без лицата в действителност да са работили, да са получавали заплати и да са внесени осигурителни вноски.

След „придобиване на качеството осигурено лице“, хората, за които са подадени данни, бързо стават временно неработоспособни, безработни или искат преизчисления на пенсиите си по данни от регистъра на осигурените лица, с включване на високия осигурителен доход, който в действителност не са получили.

Дружество със 150 назначения – до един „продавачи интернет търговия“

От Териториалното поделение на НОИ в София-град е разкрита друга схема, при която фиктивно дружество е назначило 150 души за четири години на длъжност „продавач интернет търговия“, за които са подадени данни с максимален осигурителен доход. Повечето от тях са в пенсионна възраст. 

При извършената проверка е установено, че на вписания адрес за кореспонденция е юридическа кантора, предлагаща счетоводно обслужване, а на регистрирания адрес за управление е намерен отдавна затворен офис на дружество, извършващо „счетоводно обслужване“ със същия фиктивен собственик.

Няма регистрирани фискални устройства, няма актуални платежни сметки, няма документация за регистрирани онлайн платформи за електронна търговия. Никое от лицата не е могла да каже каква е електронната търговия, нито в каква сфера е насочена извършваната дейност - търговия със стоки или услуги, продавани или само предлагани на потребителите.

Лицата не могат да посочат никакви електронни адреси на регистрирани онлайн платформи, където да фигурират предлагани продукти и услуги със своите характеристики и продажни цени, куриерски фирми или платежни платформи, чрез които плащат клиентите.

От представените противоречиви сведения и допълнителни справки за назначените лица е установено, че реално упражняват дейност в няколко на брой конкретни дружества по сключени допълнителни правоотношения, където се подават данни с нулев осигурителен доход, с което допълнително се ощетява ДОО.

Работа по граждански договор преди фирмата да е съществувала

Открити са няколко дружества, подавали данни за голям брой лица според „нуждите“ на всяко от хората от осигурителен стаж и доход. Обичайно данните са подавани на една и съща дата, но обхващат големи периоди назад във времето. Декларирано е, че лицата са осигурени без трудови правоотношения, като част от данните са подадени за периоди, през които дружества все още не са били регистрирани в търговския регистър.

Сключване на трудов договор с покойник

В ЕООД, след смъртта на едноличния собственик и управител, счетоводителят продължава да назначава лица и да подава данни по електронен път, с КЕП за осигурителен стаж и осигурителен доход.

Представяни са данни с КЕП за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност. Според обясненията на счетоводителя, „преди да почине, собственикът на дружествата оставил известна сума за заплати след смъртта му“.

С какво ли точно се занимава този „асистент офис“?

Лице, подало заявление за изплащане на парично обезщетение за безработица, не може да посочи адрес на работното си място в проверяваното дружество. „Служителката“, назначена на длъжност „асистент офис“, твърди, че не знае, тъй като „шофьор на такси, осигурен от дружеството, я е вземал всеки ден от конкретна метростанция“ и я превозвал до въпросния офис.

Самоосигуряваща се жена и строител – офицери във Военната академия

Жената с осигурителен стаж като самоосигуряващо се лице и с цел отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст е представила удостоверение от поделение на Министерството на отбраната за 14 години стаж като свръхсрочно служещ и офицер с удостоверение за три години.

Мъж, работещ като строител и технически ръководител на строеж, който нямал необходимия осигурителен стаж и за да отговори на изискванията също представил удостоверение от същото поделение на МО за 18 години и 10 месеца стаж като свръхсрочно служещ и офицер.

Родилка е леяр по време на раждането

Жена, навършила пенсионна възраст през 2020 г., е подала заявление за пенсия като представила документ, удостоверяващи осигурителен стаж и осигурителен доход. Съгласно представената трудова книжка за определен период от време жената работи като „леяр“ и е представила удостоверение за три години.

Установено е, че по време на периода жената е родила дете, но няма данни през годината на раждане да е прекъсвала работа. При извършената проверка от контролните органи на НОИ е установено, че жената не фигурира във ведомостите на посочения осигурител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!