Няма кой да пази 58 сгради на съда от посегателства

ОFFNews 05 април 2015 в 13:41 2711 0

58 сгради на съдебната власт са без никаква охрана. Това става ясно от Доклад за финансовото състояние на Главна дирекция "Охрана" до Министерство на правосъдието, съобщи БГНЕС.

"Общият брой на обектите, подлежащи на охрана от ГДО, съгласно Закона за съдебната власт, е 231. Поети под охрана са 173 обекта, като охраната на повечето съдебни сгради и обекти се осъществява само през работното време", пише в документа.

Служители от ГД "Съдебна охрана" сигнализираха и за друг проблем. Освен че повечето от сградите на съдебната власт нямат физическа охрана след края на работното време, голяма част от тях не се охраняват и от СОТ, поради взетото преди близо две години решение за прекратяване на сигнално-охранителните дейности от органите на МВР.

Така се оказва, че голяма част от съдебните палати в цялата страна, в които са кабинетите на съдии и прокурори, могат да станат лесна мишена. Въпросът многократно е бил повдиган пред ръководството на Министерството на правосъдието, но мерки засега не са предприети.

Междувременно ресорния заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов е излязъл в дълъг болничен, съобщиха от Синдиката на служителите на местата за лишаване от свобода.

В четвъртък надзирателите се заканиха да излязат на протест срещу намеренията на Министерството на правосъдието да съкрати 720 служители от Главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Съдебна охрана". Плановете на МП включват сливане на двете главни дирекции в една обща изпълнителна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови