Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Британец съди България в Страсбург заради отнет апартамент

Юлиана Ончева 02 април 2015 в 16:27 4546 2

Британец съди България в Страсбург заради отнет апартамент

Британски бизнесмен заплашва да съди България в Страсбург, заради решение на ВКС, с което му е отнето правото на собственост върху закупен от фирмата му имот в София. В писмо до посланиците на Великобритания, САЩ, Франция, Германия и Израел д-р Саймън Пери твърди, че магистратите на трета инстанция са основали решението си на лъжливи показания на свидетел, които не са били приети от Софийски градски съд и Апелативен съд - София. 

Британецът закупил апартамент в процес на изграждане в столицата през 2011 г. по препоръка на свой близък, инвестицията изглеждала добра. Сагата на Пери започва след като неговото дружество "Инсайт Мениджмънт" е сключило сделка с друго дружество - "Голдът Вали" ЕАД на Александър Лазаров. По-късно самият Лазаров внася иск, с който оспорва собствеността на имот. През януари 2013 година като първа инстанция Софийскияг градски съд (СГС) отхвърля иска и потвърждава собствеността на представляваната от британеца фирма "Инсайт Мениджмънт". Такова е и решението на Софийския апелативен съд.

През 2014 г. Лазаров подава нов иск пред ВКС, който отменя решенията на предходните две инстанции, като твърди, че двете спорещи дружества заедно със строителя на обекта, са членове на съвета на директорите на четвърто дружество. С това според съда се доказва, че британецът е бил наясно с това, че нанася вреда на ищеца. СГС и САС отхвърлят иска, защото приемат, че такова знание липсва. Според ВКС обаче това знание е доказано, тъй като "няма как да е останал в тайна" подобен договор, защото двамата ответници са две от четири дружества свързани лица по смисъла на Търговския закон, споделят един и същ адрес на управление, общи офис и телефон за връзка.

Дружествата "Голдън Вали" и "Инсайт Мениджмънт" никога не са имали общи адреси на управление, общи телефони или общи офиси. Това обстоятелство е измислено от ВКС и предвид публичността на информацията е лесно проверимо", твърди Саймън Пери чрез адвоката си. Според защитника доказателствата са заменени с неправни аргументи - доводите на ВКС "няма как да не е знаел" и "Няма как да е останало в тайна" са предположения, а не установени безспорно факти. 

Британецът е възмутен и за това, че е осъден да плати 11 000 лева разноски по делото, освен че е изгубил имота. Месец след края на делото съдът не намери време "да ни предостави копие от документите по него", жалва се още Пери. Той уточнява, че първо ще се обърне за съдействие към Министерството на правосъдието, за да обжалва решението на ВКС, а, ако не получи съдействие, ще търси правата си в Страсбург. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews