''Няма драма с българите и румънците''

OFFNews 04 декември 2013 в 20:21 2432 0

Гунтрам Шнайдер
Гунтрам Шнайдер

"Отварянето на трудовия ни пазар за българи и румънци няма да доведе до големи проблеми. Нека не драматизираме излишно нещата", апелира пред „Дойче веле“ Гунтрам Шнайдер, социален министър на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Притокът на роми от България и Румъния е тема, по която в Германия се дискутира от месеци насам. Сега тя придобива нова актуалност, тъй като в началото на 2014 година гражданите на България и Румъния ще имат напълно свободен достъп до германския трудов пазар. Някои експерти прогнозират, че в момента, в който паднат и последните ограничения, в Германия ще пристигнат най-малко 200 000 души от тези две държави. Предполага се също така, че повечето от тях ще се насочат към най-гъсто населената германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Гунтрам Шнайдер, който е министър по труда и социалните въпроси в тази провинция, е на друго мнение. Според него броят на пришълците няма да е чак толкова висок: "Когато навремето Германия отвори трудовия си пазар за поляците, експертите говореха за стотици хиляди пришълци. В крайна сметка в Северен Рейн-Вестфалия пристигнаха едва 15 000 души. Не отричам, че в рамките на ЕС се сблъскваме с феномена "миграция по бедност". И е пределно ясно, че трябва да се отнесем най-сериозно към този проблем, създавайки възможности за интеграцията на тези хора. Но паниката е напълно неуместна", категоричен е министърът.

Гунтрам Шнайдер е на мнение, че федералният вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих излишно драматизира нещата, предвещавайки мощни човешки потоци, които ще залеят Германия. Шнайдер не крие, че в градове като Дуисбург или Дортмунд наистина има проблем с пришълците от България и Румъния. Но този проблем се дължи не толкова на броя на новопристигналите чужденци, колкото на факта, че те се концентрират в определени квартали. "Вече приехме специална програма, за която са отделени 7,5 милиона евро, но тези средства не стигат. Без съдействие от страна на държавата и от страна на Европейския съюз засегнатите общини едва ли ще се справят", посочва Шнайдер.

Решението: легална работа срещу нормално заплащане

Министърът смята, че ситуацията би могла да се успокои, ако новопристигащите българи и румънци имат законна работа. Към момента много от тях работят нелегално и срещу минимално заплащане - между 2,5 и 5 евро на час. "Това е ограбване, недопустимо е", казва министърът и отбелязва, че легализирането на труда ще доведе до повишаване на доходите на пришълците, а оттам и до решаване на социалните им проблеми.

Шнайдер изтъква, че за проблемите с пришълците вина носят и онези, които злоупотребяват с тяхното социално положение и ги експлоатират. В това отношение важна роля ще изиграе въвеждането на минимална работна заплата, което е сред програмните цели на новото германско правителство.

А какво ще стане с хората, които нямат работа? "Те, естествено, ще имат право на социални помощи, ако са работили известно време в Германия. Проблемът е, че много от пришълците нямат никаква квалификация. В нашите насърчителни програми се съсредоточаваме именно върху това - да им дадем възможности за квалификация, за да имат шанс на трудовия пазар", посочва министър Шнайдер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови