"Няма да намаляме часове, ще ги преструктурираме"

ОFFNews 13 ноември 2015 в 20:52 11903 15

Тодор Танев.

Министърът на образованието Тодор Танев заяви пред БНТ, че общият брой часове по рисуване и музика в училище ще бъде намален с много малък процент.

Той допълни, че не е приел да подпише предложените промени в учебните планове от 1-и до 12-и клас, в общообразователната подготовка в училище и в учебните книги от 1-и до 12-и клас. Това е така, защото той има достатъчно дълъг срок да го направи и иска всичко да бъде обмислено много добре, преди да се вземат действия.

Танев определи скандала около промените в учебната програма като изкуствено създаден в рамките на София, а в страната няма негодувания.

Министърът отново се опита да обясни, че намаляване на бройката часове няма да има при почти нито един предмет, ами ще има преструктуриране на програмата. Освен това учениците след 10-и клас ще имат възможност сами да избират какво ги интересува, като по този начин ходят на СИП-ове по биология, физика, география и т.н., на които ще се сформират класове от по 10-12 души. Така те ще могат да специализират, каквото искат.

„Повече от 15 години има проблем с това дали всеки човек в България знае точно кой изготвя стандартите. Това са експерти в министерството плюс учители. Процедурата е много отдавна разписана и всеки може да провери в съответните законодателни документи за какво точно става дума. Нещо повече – ние се опитваме да подобрим формулата с това колко души и как гласуват, щото да няма възможности за девиации в последния момент“, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews