"Престрелка" между МОН и комисията по образование в НС

Александра Маркарян Последна промяна на 11 ноември 2015 в 17:56 7057 5

Милена Дамянова, председател на комисията по образование в парламента

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Милена Дамянова, председател на комисията по образование в парламента

Напрежението между ръководството на Министерството на образованието и ръководството на комисията по образование в Народното събрание расте. След като вчера министър Тодор Танев и заместничката му Ваня Кастрева хвърлиха вината за съдържанието на проектите за нови учебни планове върху депутатите, които са приели новия образователен закон, днес от комисията разпространиха стенограми от заседания, от които е видно, че МОН не е спазило обещаните срокове за публикуването на новите държавни образователни стандарти.

Стенограмите са от заседания, проведени през февруари и юни. Тогава министър Танев и заместничката му обещават 18-те стандарта да бъдат публикувани в едномесечен срок от обнародването на закона (той беше публикуван в Държавен вестник на 13 октомври). На заседанието през февруари министърът обещава всички стандарти да бъдат публикувани още през лятото на 2015 г.

До момента обаче са публикувани само три от стандартите и те вече предизвикаха скандал. Стандартът за учебния план например предвижда двойно по-малко часове за изучаване на първия чужд език в езиковите гимназии, намаляват се часовете за спорт, по музика и изобразително изкуство, в последните две гимназиални години се премахва обучението по история, география, физика, химия, биология.

Тази сутрин председателят на комисията - Милена Дамянова, която е основен вносител на закона и беше зам.-министър на образованието в първия кабинет на ГЕРБ, заяви, че министерството е единственото отговорно за съдържанието на стандартите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2015 в 14:32

МОН пристан за преоблечени комунисти-десебари

Министър Тодор Танев поставен в безизходица от преоблечени комунисти.
Според запознати в политическите интриги министър Танев бил ,,изтървал ситуацията“
Шефа на дирекция Държавна собственост и обществени поръчки Калин Анастасов е бивш шеф на комсомола,сега реформатор.Шеф на оперативна програма развитие на човешките ресурси е и Иван Модев –бивш председател на БСС и син на червения областен управител Тодор Модев.Ръководител на звено е и Наталия Михалевска съпруга на починналия червен депутат Димчо Михалевски.Всички те бойкотирали министъра и тъй-като били ръководна администрация блокирали вземането на решения.

16.11 2015 в 15:28

Милена Дамянова е едно от най-големите недоразумения в образованието - а този сектор е пълен с такива.Абсолютно неадекватна жена по мнението на цялата учителска гилдия. Но учителите, както винаги, никой не ги пита - по традиция още от Орешарски. Което не пречи след това да бъдат обвинени за всички недомислици, сътворени от г-жа Дамянова и поредицата нейни подобия.

12.11 2015 в 12:49

Поредния опит за подмяна на история и самосъзнание на българите. ОСТАВКА

11.11 2015 в 22:43

Само да не ни подхлъзнат и да завърнат Даниел Вълчев - рицарят на всичики партии (БКП,БСП, НДСВ,РБ - засега), защото е един от главните виновници за загробването на нашето образование - закри хиляди училища, въведе модела на делегираните бюджети. Задкулисният кукловод на почти всички минали и настоящи "реформи"

11.11 2015 в 19:18

Петър-Емил е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. Петър-Емил е признат активист:турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошара:'Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде авиация без комуникация. '.