Часовете по физическо няма да се намаляват

OFFNews 11 ноември 2015 в 15:25 2808 1

Снимка ММС

Министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Броят на часовете по физическо възпитание и спорт няма да се намаляват, обявиха на съвместен брифинг министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Както е известно в проекта на Наредба за учебния план на Министерството на образованието и науката се предвиждаше намаляване на часовете за предмета „Физическо възпитание и спорт” от 2,5 часа седмично на 2 часа седмично задължителна подготовка за учениците в ІІІ, ІV, V и VI клас.

Кралев обяви, че от спортното министерство своевременно са изпратили становище до МОН, в което са изразили несъгласие с редуцирането на часовете по физическо.

"От часовете по физическо не бива да се черпи за попълване на други дефицити в учебната програма. Една година нашият екип посвети на това да се бори третият час по физическо да бъде изпълнен със съдържание и заниманията да не се провеждат проформа", обясни министърът.

По думите му данните за състоянието на децата у нас, са много стряскащи и часовете по физическо не трябва да се редуцират. 

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се е разпоредил още тази сутрин часовете по физическо възпитание и спорт да не се намалява. 

Наредбата за учебния план на Министерството на образованието и науката ще бъде окончателно одобрена в петък, а по нея все още тече обществено обсъждане, обясни Танев.

Той показа диаграма, според която часовете по физическо възпитание у нас са повече от средните за Европа, но подчерта, че не приема осредняването, защото всяка държава има свои собствени специфики. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!