Не трябва да има камери в училищата, смята зам.-министър на образованието

OFFNews 21 февруари 2018 в 11:08 5851 4

Моето мнение е, че камери не трябва да има, защото те не помагат за решаването на съществения проблем. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред Нова тв в отговор на въпрос необходимо ли е видео наблюдение, за да се спре насилието в детските градини и училищата.

Камерите осигуряват сигурност, но не и превенция от случаи на насилие както върху деца, така и върху учители, посочи тя и подчерта, че има сериозно насилие върху учители.

Насилието не е проблем единствено на образователната система, а много по-сериозен проблем. С камерите само ще констатираме следствието, но не и причините. А за да решим проблема, трябва да търсим причините, каза Сачева.

Според нея камерите биха били проблем и за самите деца.

Излъчването на кадри с насилие над деца не води до решаване на проблемите, смята тя.

"Случаят в Бургас какъв проблем реши? Никакъв. Напротив, текат много различни паралелни процеси. Съдят се хората, които са изнесли кадрите. Родителите, чиито деца са снимани без тяхно съгласие, съдят другите. Отвори се една кутия на Пандора, от която не виждам да се реши проблем, напротив - създадоха се много други проблеми", каза Сачева, визирайки случая с учителка, която удря деца, включително по главите, в детска градина в Бургас.

"В образователната система основното и най-важното нещо е доверието. Винаги когато един родител се съмнява или има проблем, той би могъл да говори с директора, с Регионалното управление на образованието, да изпрати сигнал в общината, в МОН, на омбудсмана, има много други начини да тръгне да решава проблема. А камерите, пак казвам, могат да регистрират следствието, да доведат до много по-голямо напрежение, свързано включително със защита и опазване на личните данни, със защита на достойнството на учителите", допълни Сачева.

По думите ѝ "върви процес на обругаване на учителската професия".

"Проблемите са много сериозни - те са в обществото, социално-икономически, и образователната система се явява като буфер. Не може да очакваме един учител да се справи с всички драми", напомни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

21.02 2018 в 18:28

Това е половината проблем. А другата половина е неадекватните мамчета, и отказът им сами да възпитават децата си вкъщи. И убедеността, че държавата/обществото/друг, е длъжен да прави това, докато те ги лигавят.

12182

3

sawall

21.02 2018 в 13:39

ь, по принцип звучи добре, но има проблем с малките деца. Те няма да се оплачат сами, защото ги е страх от учителката. А и съдията няма да повярва на едно 3 годишно, което противоречи на 2 учителки и една лелка. Но това може би може да се изчисти, проблемът е, че има учителки в градините, които вместо да си гледат работата, бият децата и пият кафе. Това е дълбок проблем, който няма да изчезне освен с реформи в образованието на кадрите, наемане на още хора и наистина високи заплати, за да се привлече високо-квалифициран и компетентен персонал.

23293

2

Стефан

21.02 2018 в 12:35

Т.е. - в детските градини и училищата въвеждаме същият режим, какъвто и в затвора.
А на следващия ден профсъюзите на тия учителки обявяват колективни оставки. Със съвършенно необоримият аргумент - за същото в Биг брадър плащат повече. Няма ядове - гледайте си децата сами.
 
X

Да помогнем на украинските деца!