Не само в Сметната палата, и в СУ нямали представа от парите си

Александра Маркарян 13 септември 2017 в 10:17 4903 2

Снимка БГНЕС

Проф. Анастас Герджиков

Не само в Сметната палата не могат да разберат какво е действителното състояние на финансите на Софийския университет. И самото ръководство не знае.

Шокиращото признание направи ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков пред bTV тази сутрин. Той бе попитан защо годишният финансов отчет на СУ за 2016 г. "не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на Университета - основният мотив, с който Сметната палата отказа да го завери. Отговорът бе:

"През последните пет-шест години има системен проблем, на два пъти не е бил заверяван отчетът, три пъти е бил заверен с резерви, което означава, че проблемът се повтаря. Част от препоръките на Сметната палата са нови, но има и такива, които се повтарят периодично и именно те ни притесняват.

Това е едната страна на проблема.

Другата страна е, че тази фраза, която прочетохте, не означава, че има нещо нередно във финансите на Софийския университет. Тя ознава, че ние не можем да добием истинска представа. И това, за съжаление, важи не само за Сметната палата, а и за ректорското ръководство и деканите.

Ние вече две години се опитваме да направим така, че да имаме ясно и точно счетоводство. В първата година, понеже една електронна система струва много пари, се опитахме, едва ли не, ръчно да подготвим доклади за деканите всеки месец - това не е удачният подход, затова през последната година - с мизерни средства и много усилия - успяхме да изградим такава електронна система. Тя работи от два месеца и се надявам това да подобри връзката между централното счетоводство и отделните звена, което е основният проблем.

И освен това, втората мярка, която взехме е, че хората, свързани с управлението на счетоводната дейност, напуснаха и ще бъдат сменени. Те напуснаха по свое желание, но очевидно е, че след няколко години подобни проблеми трябва да има промяна там.

Ние обсъдихме нещата - аз не мога да обвинявам тези хора, те са положили огромни усилия с мизерни средства да се справят.

...

Става дума за това в кой счетоводен параграф се отразява нещо и дали се отразява по правилния начин, отговарящ на счетоводните стандарти. Ако не е отразено както трябва, човек не може да придобие представа, за да контролира дали има нещо нередно, или не. Тоест тук не става дума за нередности и някакви престъпления, а за това, че няма как бързо да се установи дали има нещо нередно. Това трябва да спре", заяви ректорът.

На въпрос тези хора "раздавали ли са си пари" той отговори с: "Не, разбира се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

2

дони

13.09 2017 в 13:30

Пълни глупости! Така може да говори човек, който си няма понятие от счетоводство. Преди 2о-30 години хората как са водили счетоводството си, като не са имали компютърни програми? Просто да ви имам ректора...

17439

1

мнение от IP

13.09 2017 в 11:22

Това е само оптимистично предположение.....Като не може да се установи нещо, значи не съществува. Ако са искали, са можели да внесат яснота в счетоводството. Хората се оправят в доста по-големи фирми с това. Просто правилото "дръж противника в мъгла и сам не излизай от нея" е приложено съзнателно в СУ.