Назначиха Вернер Йостмайер за почетен консул на България в Германия

OFFNews 30 декември 2015 в 12:33 2456 0

Вернер Йостмайер

Правителството прие решение за назначаване на Вернер Йостмайер за почетен консул на България в Германия със седалище в Мюнстер и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

ГЙостмайер е член на Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия, говорител на Комисията по основните въпроси, член на Комисията по въпросите на ЕС, пълномощник на ХДС по проблемите на изселниците, прокудените и германските малцинства, както и председател на Германо-полската група парламентаристи и говорител на депутатите от ХДС от Мюнстерланд.

Назначаването му за почетен консул е важно за България, тъй като Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата като население (над 17,6 млн.) германска провинция, в нея се намират градовете Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд, и тя произвежда над 1/5 от БВП на Германия. Същевременно федералната провинция е привлекателна и за български граждани, избиращи да живеят и работят в Германия. Според германската статистика, през 2014 г. във ФРГ са били регистрирани 183 263 български граждани, от които 39 590 (21,5%) са в Северен Рейн-Вестфалия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови