Д-р Любомир Спасов избяга от заседание на СУ, не знаел нищо за харизаната сграда

Шокирани от решението на МС, преподаватели предлагат започването на протести след Нова година

Александра Маркарян 20 декември 2017 в 20:38 18232 3

"Не знам, не мога да Ви кажа. Нищо не знам. Трябва да се запозная." Това бяха отговорите на директора на болница "Лозенец" и декан на Медицинския факултет в Софийския университет д-р Любомир Спасов на въпросите на OFFNews. Попитахме го защо е разрешил или предложил на Министерския съвет прехвърлянето на сграда в центъра на София, дадена на болницата от СУ за подготовка на студентите по медицина в Университета, и какво означава мотивът в днешното правителствено решение: "отпаднала необходимост".

С решението на МС имотът със сградата за милиони, разположен на 8020 кв. м на бул. "Ал. Стамболийски" в София, се прехвърля на Висшия съдебен съвет за нуждите на прокуратурата и съда.

Наложи се да гоним проф. Спасов по коридора, за да го попитаме, защото въпреки искането на ректора на университета проф. Анастас Герджиков той да остане на днешното заседание на Академичния съвет на СУ и в края му да обясни какво се е случило, проф. Спасов си тръгна с преполовяването на дневния ред. Минути след него същото направи бившият вицепремиер и министър на образованието проф. Даниел Вълчев (Юридически факултет), а по това време ректорът влезе в кабинета си.

Членовете на АС приеха с мълчание напускането на проф. Спасов, никой не го спря, никой не поиска обяснение.

Такова даде проф. Герджиков след завръщането си. Той заяви, че се е обадил на министъра на образованието Красимир Вълчев, за да попита за решението за сградата. Вълчев обяснил, че вносителят е министърът на регионалното развитие Николай Нанков, възпитаник на СУ, че решението не е било съгласувано предварително - нито МОН е било питано, нито болница "Лозенец", преразказа Герджиков. Министърът казал още, че на заседанието обсъждали варианта СУ да получи друга сграда като компенсация.

Реакциите в залата този път бяха остри. Преподаватели предложиха да обжалват, да протестират след Нова година и заявиха, че нямат никакви надежди за получаването на сграда, камо ли равностойна на тази на бул. "Стамболийски". Ректорът се съгласи, но реши, че първо трябва да се запознае със самото решение.

Сградата на "Стамболийски", която трябваше да се ползва от Факултета по класически и нови филологии, бе прехвърлена от Софийския университет на бившата Правителствена болница също с решение на МС от ноември 2016 г., което пък бе предшествано от такова предложение на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков до членовете на Академичния съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

Николай Колев

22.12 2017 в 07:55

Доста ГЮБРЕ трябва да бъде изчистено от България. Т.нар. Медицински факултет на СУ трябва да бъде незабавно закрит (студентите да се прехвърлят в МУ-София), а Правителствена болница - закрита! Повече от четвърт век и след многобройни мимикрии, българските управници не искат да се разделят с привилегиите си, които днес откриваме в Северна Корея, Виетнам и прочие....Председателят на НС, президентът, министър председателят да се лекуват във Военна болница, а останалите депутати, министри и т.н. - по местоживеене в София! Да видим тогава какви простотии ще говорят за здравеопазването?!

8000

2

Soldat Shveyk

21.12 2017 в 12:31

BENJOE,къде го видя в този случай Иван Костов бе ГЕРБ-еруга смотана.Иван Костов трябваше да стасява държавата от катастрофата ,до която я бяха докарали съпартийците на Бойко Борисов.Тога нямаше никакви ".. пари за ремонти и инвестиции за милиони.Всеки харч над бюджета се контролираше от представителството на МВФ и Световната банка в София,водено от г-жа Ан Макгърк.България трябваше да бъде отличник за да може да се рестартират преговорите за членство в ЕС и НАТО и Костов успя да убеди ЕС да рестартира преговорите през 1999г.И беше отличник ,дори водеше на Румъния,дето сега и лапаме прахта .

8000

1

BENJOE

20.12 2017 в 23:11

- Тоя измислен ГЕРОЙ от приказките го измисли И.Костов......
н.в. Монката продължи легендата......от 18 г. непрекъснати ремонти и инвестиции за милиони
....напускат лекарите, но "сестрите са лицето на болницата!---цитат-М,унчо Спасов
Без нито една абдоминална операция в живота си Му разрешиха да прави трансплантации на ДЕЦА.....е,политика....
 
X

Да помогнем на украинските деца!