Надзирателите в затворите започват символичен протест

OFFNews 04 август 2014 в 15:01 3042 1

Затворници

Снимка Никола Ончев

Надзиратели от цялата страна от днес протестират символично с искания за промени в условията и режима на работа.

Протестът се изразява в носене на ленти с трибагреника върху униформите и реверите на служителите.

Надзиратилети искат преразглеждане на заповедта на правосъдното министерство, с която от юни бе прекратена възможността служителите да работят при смесен сменен режим. Той включваше и 24-часови смени, а сега служителите в затворите могат да полагат единствено 8- и 12-часови дежурства.

Други искания са увеличаване на щата, изравняване на заплатите с тези в МВР и подобряване условията на труд. Надзирателите започват символичен протест.

"Срещу политиката в местата за лишаване от свобода и перманентното недостатъчно финансиране на затворите. Чашата на търпението преля на решаването на диалога от страна на министерството, което не се съобрази с подписаното между нас като страни споразумение за сътрудничество. Потвърждавайки няколко заповеди в последните два месеца, които следваше да бъдат консултирани с нас според клаузите на документа", коментира пред БНР Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите. Той предупреди, че нараства броят на хората, които искат да напуснат системата на затворите. 

По думите му министерството не се е съобразило с подписаното споразумение за сътрудничество. "Реално си даваме сметка за ситуацията, но тази заповед може да се преразгледа и от екипа в оставка, и от служебното правителство. Във връзка с по-дългосрочните ни очаквания нашите действия са свързани с това, че ние правим една публична заявка за бъдещите управляващи, които и да са те. Имаме още едно искане - публична информация за финансовото състояние на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", обясни Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!