Надпис разкри: Античният театър в Пловдив още по-античен

ОFFNews 28 ноември 2016 в 15:25 6510 3

Снимка Иван Тотев/Facebook

Разчетен древен надпис, открит от археолози, разкрива, че Античният театър в Пловдив е по-стар, отколкото се смяташе досега, а градът е бил водещ близо век по-рано.

Надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години преди Христа или 30 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град - митрополия 1 век по-рано. Досега се смяташе, въз основа на един друг надпис, че театърът е завършен около 116 г.-117 г.

„Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция Тракия по времето на император Домециан. Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис. Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция. По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението", разказа преподавателят по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков, цитиран от "Дарик".

„Античният Филиполол е един от най-големите градове в източните провинции на Римската империя и както казва древният Лукиан в произведението си „Бегълците“- „неговата красота блести отдалеч“, казва Мартинова.

Кметът Иван Тотев обявни, че в надписа Филипопол е наречен "Майката на градовете", а Тит Флавий Котис е първият му градоначалник.

"На човека, който е от своите предци първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея. Юридически представител на метрополията, която е Филипопол и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради. Тит Флавий Котис, син на Рескрупорис. От рибата Квирина", гласи надписът.

Надписът ще бъде демонтиран, слепен и експониран подобаващо в подземните помещения под сцената, каза Тотев.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  25665

  3

  Victimized

  28.11 2016 в 16:45

  Когато се четат статии за археологически откритияв мейнстрийм медии, трябва да се знае, че обикновено данните са неверни, заради пропуски в разбирането на информацията.
  Ключовата грешка тук, и доста често в други новини е, годината СЛЕД христа.

  12050

  1

  Nenko Lazarov

  28.11 2016 в 16:12

  "Надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години преди Христа или 30 години по-рано, отколкото се смяташе досега.
  Досега се смяташе, въз основа на един друг надпис, че театърът е завършен около 116 г.-117 г."

  Е как ще е съществувал 90 години преди христа, а се е оказал само 30 години по-стар?
  Тук някой пише глупости. Или не е наясно какво значи "преди христа".
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София