На гости в Зорница - първото село, което гласува 100% машинно

Светослав Метанов, Ивайла Сопотенска 10 април 2021 в 08:27 7106 0

"Казаха "на машината" и аз - на машината", казва чобанинът на село Зорница. 

Малкото селце, което се намира на 15 километра от Хасково, през последните дни се превърна в същинска медийна сензация. Причината е, че всичките 174 избиратели, гласували там на парламентарните избори на 4 април, са използвали възможността да го направят машинно. В нито една от хилядите избирателни секции у нас няма подобен феномен. 

Опитът ни да разберем повече за гласуването с машина от чобанина на Зорница обаче удрят на камък. Не казва кой е насочвал хората към машината и обяснява, че имало хора, които да помагат на избирателите, но иначе той сам си натиснал квадратчето с избраната партия. А избраната партия тук, със съвсем малко изключения, е една - ДПС. От 174 гласували 168 са избрали цифрата 9. Из цялото село плакати има само на ДПС, а любопитното е, че само 1-2 са на реално съществуващите кандидати от хасковската листа на движението. На останалите е почетният председател на движението д-р Ахмед Доган.

И все пак обясненията на овчаря са интересни, защото той единствен признава, че избирателите в Зорница са били съветвани да гласуват машинно, а не с бюлетина. Никой друг от жителите на селото, с които разговаряхме, не твърди такова нещо, а обясненията за местния електорален феномен са почти като размножени под индиго. 

Най-общо историята звучи така:

"Беше студено, отвратително време, валеше... Наплив да се гласува нямаше. Аз отидох късно, след обяд, и що да видя - урната празна! Питам комисията: "Аз ли съм първият?" Не, викат ми, всички, които минаха досега, използваха машината. Викам си, я и аз да гласувам по този начин, нали затова са ни докарали и на нас тази машина".

Тази история върви съвсем гладко, със съвсем дребни вариации. Вече е достатъчно добре отработена. През последните два-три дни в Зорница са се видели в чудо - телевизии, радиа, хасковски сайтове, всякакви журналисти са идвали на място, за да видят кое е най-технологичното село в България.

А Зорница никак не прилича на такова. Селцето е много красиво, с разхвърляни по склоновете къщи, много зеленина, цветя. Романтично и спокойно е. Навсякъде обикалят овце и пъстри кокошки. Улиците трудно могат да бъдат наречени улици. Асфалт, доста разбит, има само по някогашния стар път Хасково-Кърджали. Иначе между къщите е кал и течащи вади от топящия се сняг от близките хълмове на Родопите.

И все пак технологиите са стигнали и до Зорница. В селото има интернет и то не от един, а от няколко доставчика. А телекомуникационната антена се е извисила почти до върха на селската джамия и излъчва сигнал дори и за съседното село Бели пласт.

Айдън е леко подразнен от медийния интерес.

"И какво толкова ви е странно? Всички хора тук са виждали и компютър, и смартфон. Бабите си теглят пенсиите от банкомати, говорят по скайп и месинджър с роднини в чужбина, какво му е сложното на машинното гласуване", казва той.

Айдън обяснява, че също смятал да гласува с хартиена бюлетина, докато не видял, че всички преди него са използвали новата технологична възможност. 

"Пъхаш картата, излиза бюлетината, потвърждаваш избора и излиза разпечатката. Лесно, бързо и много удобно. Винаги ще гласувам по този начин", обяснява мъжът, който държи и селската кръчма-магазин. В следобедните часове тя вече е затворена. Айдън е продал и 40-те хляба за деня.

Аха! 40 хляба и 184 бюлетини отсреща? Според него противоречие няма, а обяснението - твърде неочаквана за хора, идващи от София, е форма на нелоялна конкуренция.

"Идват тука с коли. Пълнят багажника с хляб, разнасят го по селата. Незаконно е, ама... Не ги одобрявам тия работи", казва той.

Неочаквано, но в селото доста сериозно подхождат към противоепидемичните мерки заради коронавируса. В кръчмата не се сяда, могат да се ползват само масите навън, когато времето е хубаво. 

Айдън е бил три мандата кмет на Зорница. Питаме го с какво се препитават хората тук и следва нова изненада. Оказва се, че в селото на практика са зарязали земеделската работа и днес никой не се занимава с производство на тютюн. Най-много хора са заети в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Зорничани работят основно в огромния завод на японската компания "Язаки" (кабелни инсталации за клиенти като Рено, Форд и Даймлер), който се намира между Хасково и Димитровград, както и в завода на Теклас в Кърджали. Той е специализиран в производството на изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на колите, като клиенти са практически всички големи автомобилни компании като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault. Дружеството изнася и части за електрическите коли на Tesla в САЩ. 

Сезгин е от малцината в селото, които се занимават с животновъдство. И според него машинното гласуване е "фасулска работа" и е за предпочитане пред хартията. Станало му любопитно, видял колко е лесно и смята, че по този начин няма как да има недействителни бюлетини и измами. Категоричен е, че в Зорница избиратели не са пазарувани, за разлика от много други населени места в Хасковска област. 

На забележката, че в самия изборен ден лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова избирателите на партията да гласуват с хартиена бюлетина, а не с машина, реагира гневно.

"Абе, аз него ли ще слушам какво да правя! Това, което ни трябва, е нормална инфраструктура в селото, че виждате каква кал е", обяснява мъжът. 

Докато разговаряме с него, край нас спира бяла кола. В нея е негов адаш - Сезгин Рашид, сегашният кмет на селото. Явно е получил сигнал по "системата за бързо известяване", че в селото обикалят някакви журналисти.

Рашид, въпреки че е млад човек, кара трети управленски мандат.

"Отидох да гласувам към 13 часа и много се учудих, че няма гласували с хартиена бюлетина. Може хората да не са чули какво каза председателят. Но след като всички гласуват машинно, ако моята бюлетина остане единствена на хартия, то на практика вотът ми от таен ще стане явен. Затова и аз гласувах като останалите", обяснява той.

Рашид категорично отрича каквато и да е възможност вотът в Зорница да е бил манипулиран и някой друг да е натискал "деветката" на  тъчскрийна, а не съответният избирател. 

"Това просто няма как да стане. В комисията имаше представители на различни партии - на ГЕРБ, на БСП. Те не са местни хора", обяснява той.

На въпрос дали сега не очаква мъмрене, тъй като съселяните му не са спазили партийната повеля да се гласува с хартиена бюлетина, Рашид се смее. От централата му се обадили, но за обратното. Младежкият лидер на ДПС го поздравил за иновативността на зорничани.

"Не е странното, че ние сме гласували изцяло машинно. Странното е, че само в нашата секция е така", казва кметът на Зорница.

Когато си тръгваме от селото, хипотезата за някаква безобразна манипулация на вота, се е поразсеяла. Всички хора казват че са гласували и са го направили на машина. Гласовете не са повече от друг път, а резултатът е традиционен - ДПС бие с много. Това, което се е случило на изборите в неделя, може да бъде обяснено най-вече с провокативен експеримент на партийното ръководство. И то много удачен експеримент! На практика от него печелят най-вече хората от Зорница, които станаха главни герои в серия телевизионни репортажи и статии. И сега има много по-голям шанс тези хора да получат няколко камиона с чакъл и асфалт, за да не газят в калта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови