МЗ: Подправен е часът на пристигане на линейката при починалата фотографка

OFFNews 29 май 2014 в 15:27 8994 21

Елизабет Димитрова

Часовете на тръгване и на пристигане на линейката, която е отговорила на сигнала за починалата фотографка Елизабет Димитрова, са били подправени. Това заяви пред БНР директорът на Агенция „Медицински одит“ д-р Симеон Василев.

Фотографката почина в понеделник, като според близките й повиканата линейка дошла след 55 минути. Справка на Министерството на здравеопазването показа, че между приемането на сигнала и пристигането на линейката на адреса са минали 19 минути.

Здравният министър Таня Андреева нареди проверка по случая.

Освен подправените часове, Агенция „Медицински одит“ е установила и редица други нарушения, сред които липсата на екипировка, което означава, че екипът не е бил добре организиран, обясни д-р Василев.

По думите му екипът не е действал професионално при пристигането си, тъй като не са извършени всички действия за установяване на смъртта на жената. Не са направени реанимационни действия, а само е установена настъпила смърт, посочи той.

Заради случая с починалата фотографка здравното министерство предложи за уволнение директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и неговия заместник д-р Ангел Ангелов.

Една от причините за поисканата оставка на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев е и липсата на кадрова обезпеченост, коментира директора на „Медицински одит“.

Д-р Ангел Ангелов обясни по повод случая с починалата фотографка, че линейката е пристигнала за 19 минути, а забавянето от около 8-9 минути е заради липсата на свободен екип в момента на приемането на сигнала.

След предложението за уволнение на ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ в София над 100 медици подадоха оставки и излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews