МВР: Изпращаме Бююк в родната му страна, където е родината му

Юлиан Христов 11 август 2016 в 11:57 5895 5

МВР: Изпращаме Бююк в родната му страна, където е родината му

МВР задържало турския гражданин Абдуллах Бююк само ден след издаването на заповедта за принудителното му извеждане от страната. Това стана ясно от обясненията на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директора на Дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов, които дадоха извънреден брифинг по случая. 

В сряда стана ясно, че Бююк е изведен от страната, но информацията не дойде от МВР, а от чужди медии. Едва по-късно през деня МВР я потвърди.

В Турция Бююк е издирван за връзки с проповедника Фетулах Гулен, който е посочен от властите като "мозъка" на опита за преврат от 15 юли.

Днес от МВР отказаха да коментират защо турският външен министър Мевлют Чавушоглу убедено заявява в изказванията си, че Бююк ще бъде върнат в страната. Абаджиев и Николов заявиха, че не могат да коментират политически теми и че действията им са били изцяло във връзка със закона.

Задържането на Бююк в София е станало вчера. Малко след това обаче имаше ново изказване на турския външен министър, който заяви: "Сега го връщаме в Турция. От 2013 г. го търсим и ще го докараме, не трябва да правим компромиси с превратаджиите".

Зам. главният секретар на МВР е категоричен, че не е имало кореспонденция с турската страна. Кореспонденцията е вървяла само по линия на Интерпол.

Абаджиев не отговори и на въпроса не смята ли, че връщат в Турция човек, с когото предстои политическа разправа. Вместо това МВР отчете, че от началото на годината от страната са изведени 31 души от 67-те турски граждани, за които е имало заповеди за принудителни административни мерки. Останалите 37 все още се издирват.

„Ние сме водили кореспонденция с Интерпол от началото на февруари, последният обмен на информация е от понеделник, като има обезпокоителни неща“, обясни Абаджиев. Той поясни, че процедурата, по която от МВР са работили, няма общо със съдебната, при която българските магистрати отказаха връщането Бююк в Турция. Той поясни, че в новата информация имало факти, за които съдът не е имало как да знае.

Полицаи попаднали на Бююк при рутинна проверка в ж. к. „Младост“. Те установили, че турчинът няма валидна шофьорска книжка и че спрямо него предишния ден е издадена заповедта за принудително извеждане от страната.

Шефът на Дирекция „Миграция“ ст. комиар Николов каза, че от администрацията на президента е постъпило писмо, че на Бююк е отказано убежище. В заповедта на МВР е предвидена опасността Бююк да се укрие, за това тя подлежала на незабавно изпълнение. Николов обясни, че тя може да бъде обжалвана, както пред българските, така и пред турските власти. Той обаче не даде отговор на въпроса дали при евентуалната ѝ отмяна турският гражданин ще бъде върнат у нас.

От направените проверки МВР установило, че Бююк е в страната три месеца над разрешените му за престой. Той бил без валидни документи и не се е намирал в процедура по даване на убежище. При задържането му Бююк е уведомен за заповедта, която той отказал да подпише.

Николов обясни, че предаването на турчина е станало с приемо-предавателен протокол на границата. По думите му изискването по закон да присъства представител на омбудсмана и неправителствена организация не било категорично. Още повече, че от началото на годината от страната са изведени над 500 лица и това поставяло институцията на обмудсмана пред физическата невъзможност да присъства на всяка една такава процедура. „Нямаме писмено искане за случая и нямаме задължение да уведомяваме за всеки един чужденец. Никой не сме уведомили, защото нямаме задължение да уведомяваме всеки път“, категоричен е Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

6

Shoshon

25.08 2016 в 16:05

МВР ме кефи, кат почнат да разсъждават. Поздрави на модератора им.

10952

5

Мойри

11.08 2016 в 14:40

Физиономии-образци имат тези тримата.

13011

3

Georgi Ganchev

11.08 2016 в 13:23

Цял ЕС трепери от султана , какво остава за нас.
Все пак е срамно...