МОН заговори за закриване на университети до 2016 г., премахва 3-годишния бакалавър

Последна промяна на 12 септември 2014 в 11:50 34581 16

Ръководството на Министерството на образованието поиска закриване на университети чрез финансови механизми, които да "оптимизират" мрежата от висши училища в България.

Това става ясно от плана за изпълнение на актуализираната стратегия за висшето образование. Двата документа бяха публикувани вчера на сайта на МОН.

В плана, като точка 2 към цел №5 - "Модернизация на системата на управление на висшите училища и ясно определяне на видовете ВУ и образователно-квалификационните степени" - е записана дейността "Оптимизиране на мрежата от висши училища чрез добре обмислени финансови механизми". Отговорните за изпълнението й институции са МОН и Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет, а крайният срок за изпълнение - 2016 г.

Въпросните финансови механизми не са конкретизирани в тази дейност, но от други дейности, предвидени в плана, става ясно, че управленският екип в МОН планира да: диференцира финансирането на ВУЗ-овете и то вече да зависи от качеството и реализацията на завършилите студенти; да субсидира научната дейност на база резултатите на конкретния университет, тя също да се дава на база диференциран подход (въз основа на брой публикувани и реферирани научни статии в международните бази данни, получените цитати, подадените заявки за международни патенти и др.); въведе ограничителен праг при предоставянето на субсидия за научна дейност и парите да бъдат спирани за ВУ със слаби научни резултати.

В плана е заложено още спиране приема в университети по професионални направления, които не дават висококачествено образование и чиито възпитаници не се реализират добре на пазара на труда.

МОН планира още премахване на професионалния бакалавър, за който се учи 3 г., а не 4, колкото са необходими за придобиването на степента "бакалавър". 3-годишният бакалавър, заменил т. нар. степен "специалист", давана от колежите за специалности като "медициска сестра" и "лаборант", трябва да бъде премахнат до 2015 г., пише в плана.

Държавата, в лицето на служебното правителство, планира и да позволи на университетите сами да печелят, като им разреши стопанската дейност и създаването на фирми. Това е нещо, за което настоява от години дългогодишният ректор на УНСС, съветник на президента Георги Първанов, а сега кандидат-депутат и водач на листа на АБВ в 23 МИР в София проф. Борислав Борисов.

Друга промяна, планирана от служебния управленски екип в МОН, е кардинална промяна в начина на акредитация на университетите. Сегашните два вида акредитация - институционална и програмна - ще се обединят до 2016 г., е записано още в плана.

Дали той ще се изпълни обаче зависи не толкова от служебното правителство, а най-вече от следващото правителство и парламент, който ще бъде определен на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2014 в 00:20

Нека НАОА да си влезе във функциите най-сетне и да акредитира не по брой публикации, а по качество. Защото има една "доцентка" - Елена Хаджиева от Факултета по славянски филологии на СУ, която бълва учебници на килограм с минимум 5 съавтори на парче, а последно изплю и книга с разкази. Нека да се спре това халтураджийство и преписване на такива като Елена Хаджиева, която е позор за Университета. Не затваряйте университета, а изхвърлете преподаватели като нея, които не влизат в час, не бръснат студентите за слива и карат подчинените си да пишат каквото и да е само за да публикуват през час.

14.09 2014 в 02:01

До: Тамара
Защо смятате, че няма други алтернативи? Има множество алтернативи и аз мога да Ви посоча само някой от тях: Например да се намали броят на местата за държавна поръчка и в същата степен да се увеличи издръжката на един студент (която и без това е доста ниска). По този начин парите, които получават университетите няма да се променят, но това би могло да подобри условията и качеството на образованието. Друго добро решение е да се разреши на университетите да извършват стопанска дейност. Да не забравяме, че една от основните функции на университетите е правенето на наука, което също би могло на определен етап да носи доста големи приходи (например, ако новите открития, изобретения, технологии се патентоват и приложат в практиката, но тук вече е важна и ролята на бизнеса и държавата, не зависи само от университетите). А да не говорим за средствата, отпускани от европейските оперативни програми. За съжаление в България тези възможности са недостатъчно използвани. Възможно е и част от средствата на университетите да идват от дарения. Най- скорошният пример, за който се сещам е от преди няколко дни- възпитаник на Харвард е дарил 350 млн. долара на университета. Вие знаете ли например, че основната сграда на СУ е построена главно благодарение на дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви? Друг подобен пример е БАН. Защо днес няма такива българи и такива примери? Защо мислим само за унищожение на нещо, което е създадено и поддържано в продължение на много години? Ако смятате, че броят на университетите в България е твърде голям, запознайте се със статистиката. Ето няколко примера: Латвия- население- 2млн., брой университети- 58; Норвегия- население- 5,1млн., брой университети- 66; Португалия- население- 10,4млн., брой университети- 110 и т.н. Мисля, че преди да се изказваме толкова категорично по някой проблем, първо трябва да се информираме и да помислим (особено преди да действаме, това е задължително).

13.09 2014 в 21:06

По времето на бай Тошо за едно място във висше учебно заведение се бореха 5 кандидат-студента.Сега за един кандидат-студент се борят 5 университета.Крайно време е да се сложи ред.Иначе и в Горно Нанадолнище ще се открие поредния филиал на поредния университет....

13.09 2014 в 13:40

Ани Анииии - в 'чужбина' първо го дефинирай преди да генерализираш. В някои държави има bachelor of arts за 3 години и ако искаш магистър след това задължително учиш + 2. Ако си учил bachelor of sciences което обиновенно е 4 години но не задължително тогава учиш само +1. muncho - с две ръце съм за. изоставихме инженерните специалности в които области бяхме топ, ако съдим по поколението на бащи и дядовци, и се юрнахме да парвим икономисти :) То икономика без индустрия няма как, а индустрия без инженери още по-малко. Ще се сетите шматки, с меринджейски заплатки що жените ви бягат при програмистите хаха

12.09 2014 в 23:51

Едно не разбирам: Защо правителство, назначено за два месеца, се занимава със стратегиите за период от няколко години? Работата на това правителство е основно да поддържа държавата до встъпване в длъжност на новото правителство след изборите, както и за подготовка на нормални демократични избори.

12.09 2014 в 23:27

Сверете си информацията, медицинските сестри са с висше образование 4 години!