МОН въвежда учене само първа смяна

До 2021 г. ще се въведе едносменен режим. МОН започва преглед на училищната инфраструктура

OFFNews Последна промяна на 12 август 2017 в 11:09 30044 2

Министерство на образованието започва преглед на училищната инфраструктура в цялата страна, за да започне въвеждане на едносменен режим на обучение.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обяви, че целта на МОН е до 2021 г. да бъде въведен такъв режим заради уморяването на учениците.

По закон би трябвало да се учи сутрин и само ако базата не позволява и има много деца, обучението се разделя на две смени.

Министър Вълчев обясни още, че вече е започнал преглед на училищната инфраструктура и това ще стане по-трудно в големите градове, където има повече ученици. Той обаче беше категоричен, че в най-кратки срокове това ще се случи.

"Прави се преглед на професионалните училища, тъй като там има свободна база. Има проблеми с и общообразователните училища", обясни министърът. 

В тази посока Красимир Вълчев съобщи, че във Варна ще има нова сграда на математическата гимназия. 

Вероятно тази мярка е поредната с цел задържането на отпадащите от училище деца. Наскоро бе обявена още една мярка, която да задържа децата в училище - въвеждането на задължителна подготовка за децата на 4 години. Тя, по думите на Вълчев, е една от важните мерки за спиране на ранното отпадане на децата от училище. Той обясни още, че децата, които започват да учат от ранна детска възраст още в детската градина, после имат по-високи резултати и успяват да се по-лесно интегрират в образователната система. "Ако не се обхванат от там, те са потенциално отпаднали", смята министърът. Вълчев беше категоричен, че в детската градина нищо няма да се промени, тя няма да е училище, а ще си остане детска градина, в която не с учене на уроци, а чрез образователни игри ще се придобият способности за учене. 

"Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати и прекарват повече време образователната система. Децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система, ако са посещавали детска градина”, подчерта той.

"Няма да има никаква промяна от това, което е сега", увери Красимир Вълчев. Министърът коментира още една тема - учителите. Той призна, че има проблем с младите кадри в образованието и обяви за своя цел намаляване на административната тежест на учителите, за да се насочат основно към работата с деца. Вълчев добави, че МОН работи върху това да оцени доколко училището е повлияло върху детето и върху това заплащането да става според успехите на учителите.

Красимир Вълчев призна, че агресията в училище е най-трудният проблем за него. За да се справи с нея, Министерство на образованието цели да въведе повече спорт в училищата, да изгради физкултурни салони там, където няма и да назначи повече психолози. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4099

1

Nelumbo

12.08 2017 в 14:49

Това само да направят от МОН ще е добре и за деца, и за родители. Но без изключения! Включително Софийското музикално, където освен на две смени, май учениците са и на по два етажа в стая. Как е възможно при тази база да тъпчат така децата в класните стаи? Няма ли стандарт за някакво пространство на ученик? Пълно безумие.