МОН отменя задача 7 от матурата, въпреки че в нея няма граматична грешка

Александра Маркарян 23 май 2018 в 12:47 12860 3

Задача 7 от матурата по български език и литература няма да бъде зачетена. Независимо кой от четирите варианта за отговор са избрали дванадесетокласниците, те ще получат полагащата се 1 точка.

Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова преди минути на извънреден брифинг в МОН, свикан малко след края на заседанието на Министерския съвет.

Тя подчерта, че в задачата няма граматична грешка, но решението е взето поради създаденото напрежение. С мотива ѝ се съгласи директорът на Института за български език при БАН проф. Светла Коева.

"Приветствам решението. Най-важното в случая е спокойствието на учениците, спокойствието на родителите, спокойствието в медиите и спокойствието на експертите, на които и догодина ще разчитаме да съставят изпитните задачи в тестовете", каза тя.

Професор Коева коментира, че няма граматична грешка. Допусната семантична неточност във верния според МОН отговор - Б, но не е нарушено граматично правило.

"Според мен в отговора, който е даден за верен, граматична грешка – така, както са зададени граматичните правила в предговора на Официалния правописен речник, няма, но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация и неразбиране. С други думи, в изречението има семантична неточност.
...
Днешните граматики, не само за българския език, за никой език, не разполагат с такива правила (бел. ред. семантични). Тези правила ние ги учим, когато се учим да говорим", каза проф. Коева.

"Въпросът е зададен коректно – търси се граматична грешка. Глаголи като "впечатлявам" и "изплаша" изискват допълнение, което е членувано – това е същността на езика, това са нещата, които учим и употребяваме, но това не е граматично правило, това е семантично правило. В този смисъл, условието на задачата е зададено коректно", допълни тя.

"Всеки един отговор трябва да бъде безспорен – това е изискване при съставянето на тестовете. Съответно, след като условието създава и най-малкото съмнение за друг отговор, смятам, че това е напълно отговорно решение", обясни Михайлова защо въпреки липсата на грешка задачата се отменя.

Задачите за матурите минават през няколко нива на проверка. Първо се сформира комисия, която ги изработва. След това друга комисия извършва експертна оценка. Следващата проверка извършват експерти, определени със заповед на министъра на образованието, които утвърждават изпитните материали. В последните дни преди провеждането на съответния държавен зрелостен изпит други експерти правят окончателната експертна оценка на изпитните варианти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

3

Лопе де Вега

23.05 2018 в 14:51

Всъщност няма грешка, нищо че има грешка. Абе, колко от децата са учили разликата между семантична и граматична грешка?

10571

2

Hissarion

23.05 2018 в 13:30

Сега това решение от комисия ли е взето или от комисията?

6506

1

ignatov

23.05 2018 в 13:29

Всичките тия "експертни комисии" колко народна пара изхарчиха ?! И тук е пълно с "калинки"...