Митов в Сочи: Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2016 в 12:05 5564 26

„Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана и повишаването на нейния капацитет", заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи, където той разговаря с колегите си от Русия, Турция и Молдова.

„България винаги е била водещ фактор за засилване на сътрудничеството в черноморския регион. Винаги ще подкрепяме проектите и идеите, насочени към постигане на ползотворни и ефективни резултати за региона”, заяви външният министър Даниел Митов .

„ЧИС трябва да запази ролята си на регионална платформа за икономически диалог между държавите членки и да засили капацитета си при реализирането на значителни съвместни проекти”, каза Митов и допълни, че стабилността и сигурността в региона на Черно море могат да се засилят чрез ефективното прилагане на икономическите инструменти на ЧИС и привличането на повече международни инвеститори.

С руския външен министър Сергей Лавров той е обсъдил двустранните отношения, енергийните въпроси и теми от международния дневен ред. Според Митов отношенията между Русия и България трябва да се развиват на на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области.

Първият ни дипломат изрази задоволство от съществуващата към момента сигурност на доставките на руски природен газ за България и преноса му към Турция, Гърция и Македония.

"Очакваме, че редовните доставки за България и Балканите ще продължат. Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодоляни различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила", заяви министър Митов.

Министърът ни отбеляза важността на руските туристи за Българи и приветства увеличаването на броя им през тази година, на фона на спада от предходите две години. 

Митов обсъди с турския си колега Мевлют Чавушоглу отношенията между ЕС и Турция, както и споразумението за реадмисия, и посочи, че българската страна държи изпълнението да започне възможно най-скоро.

В периода до началото на прилагането от турска страна на споразумениети ЕС-Турция, доброто и ползотворно сътрудничество между България и Република Турция ще продължи и по отношение опазването на общата ни граница, съгласиха се двамата дипломати.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

26

кикимора

02.07 2016 в 16:31

Това ли е нормализирането?
Лицето Митов трябва да бъде арестуван на влизане в страната за подкопаване на аторитета и престижа на страната на международен форум.

63994

24

Red or Dead

02.07 2016 в 16:05


Аз все пак продължавам да чакам ....ФАКТИ в подкрепа на обвиненията на лицето 'чесън', иначе ще бъда принуден официално да го определя като най-обикновен лицемер, лъжец, интригант...и все епитети от този род, които не се вписват ИЗОБЩО с представата за “Борец с/у Кремълските тролове“, по-скоро миреше на оназаи приказка......ТРОЛЪТ вика......дръжте “троловете“;)

Припомням, чакам факти......лицемернико!

63994

20

Red or Dead

02.07 2016 в 14:50

За да подкрепя думите си с факти ще си послужа ОТНОВО с голи и сухи ФАКТИ, а пред фактите мълчат и...Боговете...не ли.!!

Ето ви последни коментар на лицето 'чесън' под темата...

“5 убити и 22 ранени при стрелба в кафене северно от Белград“

“Любов“ - това е коментарът на 'чесън' по темата........

63994

19

Red or Dead

02.07 2016 в 14:38


Ето пресен пример от сега.....въпросния 'чесън', иначе голям “Борец с/у Кремълските тролове“ хвърли преди час поредната си опашата, нагла и безцеремонна ЛЪЖА, и след като учтиво беше помолен от наша скромност да си послужи ПОНЕ ВЕДНЪЖ, ама САМО един път с поне едно, с едно ФАКТЧЕ за постоянните лъжи и интриги които сее от доста време.......той се измъкна като пр...ал в автобус......и сега реди поредните си безсмислени лакърдии из други теми...ни ЧЕСЪН ял, ни мирисал......

63994

17

Red or Dead

02.07 2016 в 14:31

@hi hi, тези камъни са според мен в друга градина.....на “умните...красивите....“...не мислиш ли, че матрЯла малко, по малко почва да проглежда, и все повече хора се погнусяват от фалша, лицемерието.....с една дума угасва пламъчето, явно и шорошомолския грантов поток намалява......аз не виждам доста “ястреби“ от преди “Новата ера“, но те изчезнаха мигом с появята на новите правила, сиреч не по наша вина, НО за сметка на това аз виждам нови и много по-интересни лица, по-шарени.....лично аз съм по-доволен от новото многообразие.....