Митов и Лавров обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни

OFFNews 01 юли 2016 в 15:54 3401 1

Митов и Лавров обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни

Министрите на външните работи на България и Русия Даниел Митов и Сергей Лавров обсъдиха в Сочи енергийното сътрудничество между двете страни. Българският министър е подчертал, че всички енергийни проекти на територията на страната ни трябва да бъдат реализирани задължително по европейското законодателство. Това беше първата среща между двамата министри, съобщава БНТ.

За първи път от две години насам се провежда среща между български и руски външен министър. Според ръководителя на българската дипломация Даниел Митов разговора с руския му домакин Сергей Лавров е бил много открит и той е имал възможност да постави на масата повечето от откритите въпроси и проблемни моменти, които са се понатрупали. Министър Митов постави акцент върху енергийния аспект на двустранните ни отношения.

Ясно е също така и че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави членки на Европейския съюз ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти, обясни Митов.

Обсъдени са и търговско-икономическите отношения и дейността на НАТО в Черно море. Министър Митов ясно е подчертал пред руския министър, че действията на алианса в региона не заплашват никого, включително и Русия.

Според нашия първи дипломат, българо-руските отношения трябва да бъдат рационализирани.

В Сочи се проведе среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Министър Митов се срещна и с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Турция ще продължи да изпълнява ангажиментите си по възпиране на нелегалния трафик от бежанци по южната ни съвместна граница.

Пред БНТ Чавушоглу коментира, че въпросът за съдбата на проекта "Турски поток" още не е обсъждан с Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови